Откриха бронзова диплома на римски войник, заселил се в околностите на кастела Состра


Откриха бронзова диплома на римски войник, заселил се в околностите на кастела Состра
Снимки: Светлана Николова и Община Троян
25 Юли 2018, Сряда


Ветеранът служил в Първа Атонска кохорта и командирът му се наричал Елиан

Автор: Десант

Сред най-интересните находки, открити това лято по време на 17-та поредна експедиция в римската крайпътна крепост Состра, е фрагмент от бронзова военна диплома. Тя е намерена в повърхностния насип на помещение, намиращо се в сектор III на кастела, издигнат на пътя Ескус - Филипополис. 

Археологическите разкопки там се извършват под ръководството на проф. д-р Иван Христов от НИМ и са финансирани от Община Троян.

Откритият фрагмент от диплома, макар и малък по своите размери, дава интересна информация за заселен ветеран от помощните военни части на римска провинция Долна Мизия в околностите на кастела Состра.



Според един от най-добрите европейски епиграфи - Николай Шаранков, дипломата е на войник от Първа Атонска кохорта, името на командира му е Елиан. Датата на отсичането на документа може би е по времето на император Антонин Пий (средата на II век), от когото са повечето дипломи за Тракия и всички досега известни конституции, включващи името на Атонската кохорта.

Професор Христов обръща внимание на факта, че досега не е намирана диплома конкретно за войник от Атонската кохорта, само за 2 Луценска и 2 Матиакска.

За какво са служели дипломите? Те се издавали на пенсионираните войници от римската армия в два екземпляра. Единият получавал ветерана, а другият се съхранявал в централния архив в столицата Рим.

На металните пластини се изписвала важна информация като: името на притежателя на дипломата, в кои части е служил, при кой император е издаден официалният документ, имената на свидетелите от военната част, пред които се пенсионирал войникът и други.

Важно било също, че наред с документа ветеранът получавал и торба сребърни пари и плодороден парцел земя, което гарантирано доброто му съществуване до неговата смърт.

За Атонската кохорта се знае малко. Вероятно тя е създадена в началото на II век в провинция Фригия (дн. Турция). Около средата на столетието е отбелязана в станция Мелта – съседна на Состра някъде в околностите на днешния град Ловеч. През 193 г. кохортата е преместена в укрепения лагер Кабиле (до едноименното ямболско село).

Относно предназначението на постройката, където е открита дипломата на ветерана, специалистите споделят хипотезата, че първоначално това е била сграда, свързана с бита на войниците в кастела, а в последствие е използвана и в постлагерния период от края на IV до края на V век. Със своите дебели зидове, запазени на височина до 2 м., сама по себе си тя е била и добре защитена. Масивната за времето си структура е била на два етажа.



Със средства на Община Троян предстои консервация на откритата сграда и нейното включване в зоната на посещение от туристи, които това лято са многобройни в римската крепост.


В категории: Добри Вести , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки