ЕК мобилизира подкрепа заради опустошителните пожари в Гърция, Швеция и Латвия


ЕК мобилизира подкрепа заради опустошителните пожари в Гърция, Швеция и Латвия
Снимка: Ройтерс
24 Юли 2018, Вторник


Огненият ад в съседна Гърция взе десетки жертви в района на Атина

Автор: Силвия Горанова

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия работи денонощно и е в постоянен контакт с властите в Гърция, Швеция и Латвия, които поискаха помощ от Европейския съюз вследствие на безпрецедентните горски пожари.



Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер разговаря с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и с президента Прокопис Павлопулос, и изрази искрени съболезнования на семействата и приятелите на загиналите. В писмо до гръцкия премиер председателят Юнкер повтори, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се помогне на Гърция в този труден момент.



Снощи Гърция формално поиска задействането на Европейския механизъм за гражданска защита. Незабавно се отзоваха България, Испания и Кипър за предоставянето на конкретна помощ срещу пожарите, включително самолети, пожарникари, лекари и пожарни коли.



Комисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис пътува към Атина, където ще се срещне с гръцките власти и ще координира вече изпратените подкрепления от Европейския съюз.

В Швеция европейската помощ продължава като изпратените самолети, огнеборци и машини в засегнатите райони са вече в действие. Заради пожарите в Латвия беше задействана спътниковата система "Коперник" на ЕС за спешно картографиране на рисковите зони.



Европейската комисия вече предложи подсилване на механизмите на ЕС за реакция при кризи чрез нова европейска система за справяне с природните бедствия – rescEU. Тя ще позволи на държавите членки да са по-добре подготвени в случай, че пострадат от няколко природни бедствия едновременно.

Припомняме, че огненият ад в съседна Гърция взе десетки жертви в района на Атина. Големите горски пожари отнеха живота на най-малко 60 души край гръцката столица. Властите очакват броят им да се увеличи още, защото много хора се водят в неизвестност.

Сред жертвите има няколко деца, които със семействата си са опитвали да напуснат опожарените райони в жилищните предградия.



Още 26 тела на загинали от пожарите хора бяха намерени близо до град Рафина, източно от Атина. По-рано гръцките радио и телевизия ЕРТ съобщаваха за 24 загинали.

Повечето жертви са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави говорителят.

Ранените са над 104, 11 от тях тежко, 16 от пострадалите са деца. Обявено е бедствено положение.

Пожарите избухнаха вчера и се разраснаха много бързо заради силните ветрове и високите температури, достигащи 40 градуса.

Пламъците са унищожили стотици къщи и автомобили.

"С напредването на спасителните работи има опасност да бъдат открити нови жертви, нощта ще бъде дълга", каза служител на пожарната.

Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти.


Българи също се включиха в гасенето на огъня край Атина

До момента няма данни за загинали български граждани. В посолството ни в Атина е сформиран кризисен щаб в помощ на наши сънародници, ако се окажат в беда.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки