Холивудският актьор Бен Крос вдига сватба в Жеравна по старите български традиции


Холивудският актьор Бен Крос вдига сватба в Жеравна по старите български традиции
23 Юли 2018, Понеделник


Това ще стане на 18 август, в кулминацията на 11-тото издание на фестивала на фолклорната носия

Автор: Десант

Холивудският актьор Бен Крос, който избра България за своя втора родина и живее у нас от 2002 г. насам, е решил да се задоми за българка - дългогодишната си изгора русенката Деяна Бонева.

Със сигурност това ще е най-голямото бракосъчетание под открито небе при спазването на всички български обичаи - в присъстието на поне 20 хиляди гости в народни носии. Това ще стане на 18 август, събота, край Жеравна – в кулминацията на 11-тото издание на фестивала на фолклорната носия.

Очаква се англичанинът  да пристигне с калпака и с цървулите  на Ян Андерсон – покойният съпруг на Елена Андерсон, които  му бяха завещани от вдовицата през 2016 г. на Жеравна с пожелание да следва благородните му стъпки на наша земя.

В заснето  от родолюбивата телевизия Inlife.bg видео от този сакрален момент, Крос казва следното: „Да влезеш в обувките на друг човек и да извървиш пътя му е голяма отговорност... надявам се това да е весело събитие”.

Две години  по-късно този изключителен по дух, талант и доброта чужденец ще направи същото, което направи холандецът Ян Андерсон – ще се ожени за българка и ще продължи да възхвалява родината ни като своя, чувствайки се горд не само в ролята на легендарния журналист от ирландси произход Джеймс Баучер в спектакъла „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе”, но и наяве.

Елена Андерсон загуби своя съпруг - първият основен спомоществовател на ансамбъл „Българе” преди три години, но неговият завет да се съхрани и популяризира магията на бъларския фолклор остана жив. Елена е сестра на ръководителя- идеолог на „Българе” Христо Димитров. 

Очаква се на 17,18 и 19 август т.г. в Жеравна да пристигнат още повече радетели на българското, отколкото на миналогодишното юбилейно издание, когато бяха отчетени около 20 хиляди души.

Бен Крос идва в София за първи път през 2000 г., за да снима филм с Жан-Клод ван Дам. По това време той живее във Виена. Само няколко месеца след първия му престой  у нас, се налага да се върне заради роля в сериал по римска сага, заради която пребивава още няколко месеца.

Влюбва се в България и купува апартамент в столицата, където остава постоянно от 2005 г. насам. По същото време среща и Деяна, с която са неразделни.

Източник: Флагман.бг


В категории: Фолклор , Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
BALGARIN
02.08.2018 11:13:23
3
0
DA,AMA MOZE! I DVATA MU IZBORA-NA SAPRUGA I MESTOZIVEENE SA DOBRI! DA SA ZIVI ZDRAVI I SHTASLIVI-
NAPUK NA ZAVIS4IITE!
1
Дърт
24.07.2018 14:37:57
1
0
Пергиш
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки