Облекчават финансово ловците, които ще отстрелват глигани


Облекчават финансово ловците, които ще отстрелват глигани
19 Юли 2018, Четвъртък


На стопанисващите дивеча в страната ще бъдат раздадени и 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня 

Автор: Десант

До края на седмицата стопанисващите дивеча във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти за вземане на проби от отстреляните диви свине за изследване на месото за трихинелоза и Африканска чума (АЧС).

40 000 са комплектите, които вчера са получени от регионалните дирекции по горите и предстои получаването им от всички структури, стопанисващи дивеча в България.

С писмо от 6 юли 2018 г. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите са изпратени указания за необходимите мерки, които трябва да се вземат от ловците при отстрел на дива свиня. Комплектът за взимане на проби съдържа вакутейнери за кръв, контейнери за органни проби, пликове, писмо. В писмото се описват датата и мястото на отстрела, възрастта, пол, килограми на дивата свиня.

Пробите се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от БАБХ. Списъкът с лабораториите и техните адреси са изпратени с указанията, като е предвидено намаление на цената за изследване на месото от дива свиня. Тези изследвания за трихинелоза и АЧС са задължителни и отговорността е  на ловците.

Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби . 

Изпълнителна агенция по горите отново призовава българските ловци за стриктно спазване на наложените мерки от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите във връзка с опасността от навлизането на африканска чума при дивите свине и за ограничаване разпространението на заболяването.

Междувременно, с цел финансовото облекчаване на ловците, които ще ловуват на дива свиня и засилването на този лов с цел намаляване на популацията на вида, като превантивна мярка за неразпространение на африканската чума, със заповед на земеделския министър се утвърждават нови цени за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм.

За отстреляна дива свиня при групов лов на възраст до една и от една до две години не се заплаща. За отстреляна женска дива свиня над 2 години цената от 500 евро става 100 евро.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки