Един ден от военноморското учение „Бриз 2018"


Един ден от военноморското учение „Бриз 2018"
Снимки: Светослав Стойнов
19 Юли 2018, Четвъртък


Журналисти и гости имаха възможност да наблюдават пълни с напрежение и огнена мощ епизоди от маневрите, каквито могат да се видят само в холивудски екшън

Автор: Диана Славчева

Днес от борда на фрегатата „Верни", журналисти и гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018“ имаха възможност да наблюдават различни епизоди от оперативните задачи, свързани с осигуряване на морската сигурност и защитата на морския суверенитет. Демонстрирано бе и успешно взаимодействие между военноморските сили, органите на МВР, гранична полиция, Морска администрация и редица други институции, както по море, така и на брега.

Участници в учението „Бриз 2018“ разиграха 12 епизода, представящи различни аспекти от дейността на военноморските сили по осигуряване на сигурността и отбраната на териториалните ни води, каквито може да се видят единствено в холивудските екшъни.

Източно от нос Колокита бе засечен търговски кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие.
Военноморските сили незабавно осигуриха съдействие за осъществяване на бордова инспекция и задържаха нарушителите.

След това се проведе операция по спасяване на бедстващи в морето пътници от потънал кораб, като в района на бедствието бе спуснат от вертолет спасителен плот, побиращ 12 души. Уникалното спасително средство по принцип се съхранява в авиобаза „Чайка".



По-късно бе евакуиран ранен от борда на френски морски съд, който не разполагаше с вертолетна площадка и затова носилката бе спусната от кръжащ над палубата вертолет.

Особено атрактивна бяха моментите, наситени с артилерийска стрелба. Ракетните установки на фрегатата „Смели“ и корвета „Решителни“ дадоха по няколко залпа  с реактивни дълбоководни бомби срещу турската подводница „Гюр“.

Стрелба откриха и от фрегатата „Дръзки“, която успешно порази въздушна парашутна мишена, отразявайки атаката на въображаем пикиращ бомбардировач.



А 20-милиметрово оръдие, монтирано на левия борд на вертолет AS565MB „Пантер“ откри огън по наводна цел от 350 фута височина.

Картечари пък обстрелваха приближаваща се към фрегатата „Верни“ бързоподвижна лодка, приближаваща се към зоната за сигурност на кораба, без да отговаря на излъчените сигнали.



В разиграването на отделните сцени освен българските кораби „Дръзки", „Смели" и „Решителни" участие взеха и холандската фрегата „Де рутер", турската фрегата „Фатих" и румънската фрегата „Реджели Фердинанд".

Истински екшън се разигра и на брега, където морска група за специални операции овладя наблюдателен пост на паравоенно формирование. Командосите нападнаха укритието на нарушителите по море и по въздух, като в атаката се включиха и два Хамъра на Втора пехотна Тунджанска бригада.

Бриз 2018 е първото съюзно учение след завършването на срещата на върха на НАТО. Участието на съюзниците в него доказва, че то е привлекателно по отношение на сценарий, високата интензивност на бойните действия, които се отработват, и съвместяването на военния с невоенния елемент.

Командирът на ВМС​ - контраадмирал Митко Петев, даде много висока оценка на учението и изтъкна, че то още веднъж е доказало високия професионализъм на българските военни моряци. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки