Цървул и кубрани за Мистериите на Хухла


Цървул и кубрани за Мистериите на Хухла
18 Юли 2018, Сряда


Вижте как се готвят за културните празници на връх Свети Илия в ивайловградското село Хухла, където твърдят, че се намира Центърът на света

Автор: Катя Стайкова

„Бъди мистериозен, а не сериозен – участвай в Мистериите на Хухла!” – под този девиз са тръгнали, тайно засега, културните празници на връх Свети Илия над ивайловградското село Хухла, където твърдят, че се намира Центърът на света.

С просто око се вижда трескавата подготовка – параклисът е освежен, медният му купол е освежен, а вътре е окачен нов огромен полилей. Почистено е и сакралното място, където още през XII век пр. Хр. е изградено тракийското светилище.



Може и малко хухленци да са останали под върха, но не се дават. Свои хора си имат по света и с невидими нишки си ги теглят към Хухла. И те помагат. Връщат се в отпуски в родното село, ремонтират къщите, църквата, параклиса... А наесента се канят да модернизират и читалището. 

Но сега предстои голям празник, който ще събере всички на 20 юли вечерта и на 21 юли на върха Свети Илия. Там, след курбана за здраве, след надпяване, надсвирване и надиграване по време на гала концерта с участието на фамозната гъдуларка Христина Белева и китариста Петър Миланов, след Голямото литературно четене, водено от поета Бойко Ламбовски, ще се връчи приза "Почетен селянин на Мистериите на Хухла", т. е. „Цървула” - за заслуги към селото и към целия свят.

Това е малка бронзова пластика на Емил Пенчев -  цървул, обиколил целия свят, пробит от ходене на петата, качен на  пиедестал. В цървула - земното кълбо. С мистериозни „цървули”  вече са се сдобили поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният певец Калуди Калудов,  турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев  и много, много творци, учени, изследователи, сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят.



Мистериозно жури определя наградите, та никой не може да ходатайства. Работете нормално, живейте всеотдайно –  то, журито, вижда всичко, честно е и може да ви посочи. И тази година кой ще грабне „Цървула” ще стане ясно чак в мига на връчването!

В официалната програма на празниците влизат доста мероприятия - откриване на две-три изложби в бившия хоремаг на селото, курбан за здраве на връх Свети Илия, изпълнения на вокално-инструментални състави на различни места - в зависимост от сянката. Гала концертът сигурно ще бъде на каменния амфитеатър, след  20 часа на 21 юли, събота.



Но и не толкова официалната програма не е за пренебрегване - литературни четения, дискусии, разговори на висок тон, надпяване, надлъгване, надиграване, може и надпиване – тя се изпълнява и сега - къде пътьом, къде не, но най-много нощем по дворовете на Хухла. Неофициалната програма ще тече с пълна пара и по време и на официалната.

Най-важното е, че всеки дошъл в Хухла, без да знае, ще посети Центъра на Света! И ще получи  надлежно Свидетелство за това – подписано, подпечатано – сертификат. Защото това, че Хухла е Центърът на света, не подлежи вече на съмнение - доказа го Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН). Доказателствата й - на място!


В категории: Духовни средища , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки