Сливенци настояха да се възстанови движението на експрес „Чайка"


Сливенци настояха да се възстанови движението на експрес „Чайка"
16 Юли 2018, Понеделник


Преди тридесетина години композицията изминавала разстоянието от Бургас до София за немислимите днес 4 часа и 30 минути

Автор: Дина Харизанова

Община Сливен е поискала от „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД през 2019 г. да бъде възстановено движението на легендарния експрес „Чайка".

Към момента влакът се движи само в петък.

Становище с това настояване се отправя от администрацията в Града на стоте войводи вече за трети пореден път, като се посочва необходимостта гражданите на Сливен и региона да пътуват директно до  София.

Те многократно са изразявали недоволството си от липсата на този влак през цялата седмица, като най-засегнати са студентите и учениците, които имат право да пътуват на преференциални цени.

Освен до столицата, пътниците на експреса могат да направят връзки и за други направления -  Пловдив, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Горна Оряховица.

За възстановяване на влака настояват и други общини от подбалканската линия.

„Чайка'' експрес е пуснат на 6 август 1972 г. за празника на железничаря, който се отбелязва в първата неделя от август. Той пътува по направлението София - Бургас - София (през Карлово).

Преди тридесетина години композицията изминава маршрута за немислимите днес 4 часа и 30 минути. Влакът развива скорост от 92 км/час и в миналото това е най-бързият български експрес.

Във форумите старите железничари споделят спомените си, че той е бил обслужван от локомотиви 43-15 и 43-16, които са се редували. Любопитното е, че локомотивните бригади, които били от депо „Подуене'', включвали двама машинисти, а не машинист и помощник, както било обичайно в онези времена.

До 1988 г. вагоните на „Чайка"-та, както и на някои от останалите експреси: „Слънчев бряг", „Златни пясъци" и „Синия Дунав", са със сини вагони, гарнирани с бели „крила".



След това всички състави са заменени с чисто нови червено-бели вагони 74-та серия, модернизиран в Дряново червен първокласен вагон и нови червено-бели вагон-ресторанти от ГДР.

Според спомени на бивши железничари, експрес „Чайка" остава в историята и като първият, в чиито купета по време на пътуването звучи музика. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Николай Тодоров
16.07.2018 20:05:30
1
0
Не преди 30, а преди 40 даже! Но само за 2-3 години след това времепътуването се увеличава с цял час! Смятайте какво е било качеството на модернизацията на 3-а линия. Да не говорим за поддръжката й понататък.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки