Младежи от Академия „Приеми ме на село“ ще правят домашно сирене в Габровския край


Младежи от Академия „Приеми ме на село“ ще правят домашно сирене в Габровския край
Снимка: ЕМО „Етър“
06 Юли 2018, Петък


Вижте какво още ще научат те по време на обучението си

Автор: Десант

В периода 8-15 юли фермери ще обучават в Габровския Балкан 20 младежи на възраст от 15 до 29 години от цялата страна и от българските общности от чужбина. Това ще стане в рамките на Академия „Приеми ме на село“, която се организира за първи път от Община Габрово. 

„Има нужда от това младите хора да се връщат на село, защото те имат потребност да бъдат там и в това има смисъл". Това изтъкна в интервю за предаването „Преди всички" на програма „Хоризонт" на Българското национално радио Елена Влаева, експерт в габровската общинска администрация. 

Тя поясни, че двадесетте младежи ще бъдат настанени на едно място и всеки ден ще се пътува до различно село, където ще ги очакват различни преживявания.

Целта е младите хора да се запознаят с традициите, с обичаите и фолклора по българските села, с традиционните занаяти, с традиционния селски бит и да вкусят от традиционните български манджи.

„Ще ги въвлечем във всичко това и те ще станат преки участници в живота на село, ще могат да направят с ръцете си всичко това, което със сигурност са виждали по телевизията или на снимки, но не им се е предлагало в големите градове. Показателно е, че интересът на младите от София, Варна, Пловдив и Бургас е позасилен към тази инициатива и любопитството им е по-голямо" - допълва Влаева.

Тя изтъкна, че на участниците в академията в селата Стоевци и Новаковци ще им бъде представен един непознат за тях обичай, който се казва крадене на булка. Те ще могат да видят и възстановка на българския обичай ладванки. И още - ще доят крави, ще приготвят домашно сирене, кашкавал и масло и ще участват в други подобни стопански дейности. 


В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки