Показват в Казанлък най-старата българска пощенска картичка


Показват в Казанлък най-старата българска пощенска картичка
Снимка: zakazanlak.bg
29 Юни 2018, Петък


Изложбата е озаглавена „Поздрави... от Италия и България“. Един от най-ценните италиански експонати се свързва Колизеума

Автор: Десант

„Поздрави... от Италия и България“ е озаглавена изложбата, която ще бъде открита на 4 юли в Музея на фотографията в Казанлък със съдействието на Италианския културен институт.

Колекцията от над 300 пощенски картички, събрана и с помощта на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, съдържа автентични картички. Една от най-ценните от тях се свързва Колизеума, вечният символ на Италия.

Най-старата картичка от българска страна представя розопроизводството - запазената марка на Казанлъшкия край. Картичката с датировка от 1898 г. се счита за най-старата у нас.

Експозицията връща посетителите на изложбата към началото на ХХ век в цветни и черно-бели фото- и художнически разкази за живота на италианците в България и на българите в Страната на Апенините.

В колекцията, която Казанлък ще покаже, се вижда ясно промяната през годините на естетическия вкус, тематичното съдържание на написаното и модата в стила на текстовете и езика. Променят се отношенията, променят се и хората. Променят се и връзките между двете страни – Италия и България.

Остава обаче куртоазията или пък - искреността, събрана в задължителната фраза „Поздрави и целувки!“ на гърба на пощенските картички.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки