Ще има ли още избити животни в Странджа?


Ще има ли още избити животни в Странджа?
Снимка: Светослав Стойнов
29 Юни 2018, Петък


Над 450 кози и овце в Кости бяха подложени вчера и днес на евтаназия, взети са проби от още няколко ферми, които попадат в 10-километровата зона

Автор: Янко Крумов

Над 450 кози и овце в странджанското село Кости (община Царево) бяха подложени на евтаназия. Причината е пламнало огнище на непозната у нас чума по дребните преживни животни, за която Десант вече съобщи. Опитите да се овладее заразата продължават. 

Избитите животни се заравят в общ гроб, а на входа и изхода на селото преминаващите автомобили се дезинфекцират със специален препарат.

Все още няма информация от къде е дошла заразата. Едно от предположенията е, че чумата е пренесена от мигранти, но това не е потвърдено официално от Българската агенция по безопасност на храните. Не е ясно и дали огнището в Кости има връзка с това в ямболското село Воден.

Взети са кръвни проби от животни в още няколко стопанства в Странджа, които попадат в 10-килемотровата зона. Резултатите ще излязат до дни. Докато стане ясно обаче ще има ли още затрити стопанства в района, фермерите и в съседните общини не могат да спят от тревоги.

Хората от Малко Търново, например, са се събрали съвсем импровизирано в центъра на града, все едно някой е свирил сигнал за тревога, разказва кметът Илиян Янчев.  

„Разговорът беше изключително тежък. Хората са много притеснени, на всички им се плаче. Цялата ситуация сме я виждали през 2011 г., тогава шапът отново тръгна от Кости, няколко дни по-късно беше в Граматиково, след това в Близнак, Стоилово и така пламна цяла Странджа. Хората от това се страхуват, защото веднъж са го преживели, втори път ще е непосилно за тях. Чудят се какво да правят и не могат да вземат решение”, разказа Янчев.

Според него избиването на животните не решава проблема.

„Преди няколко дни за едно куче в Малко Търново се вдигна такава врява и шум и се намесиха политически партии. Дори кравата Пенка предизвика повече съчувствие, всички се обединиха, за да я спасят. В същото време се избиват стотици животни, които са месодайни, млекодайни и това остава без особено внимание.

Къде е логиката? Нямаше  никаква информация. Никой предварително не разговаря с хората, не мина по обектите да каже каква е ситуацията. Хората са загубили доверие във властите, страх ги е и, ако животното се разболее, предпочитат да си го лекуват с бабини илачи, защото иначе ще бъде убито”, допълва кметът.

Той разказва, че навремето само в Малко Търново официално е имало над 240 000 животни. Днес това е брйката в цяла Бургаска област.


В категории: Новини , Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки