Да посрещнем Петровден с „Бял мъж"


Да посрещнем Петровден с „Бял мъж"
Снимки: ЕМО „Етър“
29 Юни 2018, Петък


Ето легендата за обредното ястие и две рецепти как да си го приготвим сами

Автор: Десант

На 29 юни почитаме паметта на св. Петър и Павел. В народния календар празникът е известен като Петровден и съвпада с времето на жътвата и на него се работи.

Рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки, известни като „петровки" за здраве.„

Основното обредното ястие на този ден е т.нар „Бял мъж”. Той се приготвя от прясно сирене, което се натрошава и се слага на огъня, като се бърка, докато се разтопи. Слага се брашно и парче масло.

Народът казва, че на този ден „бял мъж” се прави за бяло брашно и за бял хляб. Обредното приготвяне на петровденското ястие е кулинарна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба.

Легендата разказва, че на Петровден, когато е и празникът на овчарите, свети Петър слязъл да ги посети. Слънцето обаче прежуряло и сиренето, което си носели овчарите, се разтопило. Така, за да почерпят светеца, им останал само лук.

Той обаче ги успокоил, стрил три класа жито в разтопеното сирене и то се сгъстило. Така белият мъж станал част от трапезата на овчарите.

В друг вариант на легендата основните действащи лица са група мъже, които отишли навръх Петровден да ожънат житото. Уж отишли рано на нивата, за да избегнат жегите и да свършат работата преди много да напече, но температурите се покачвали, а краят на жътвата не се виждал.

Тогава при тях слязъл самият свети Петър, който грабнал сърпа и помогнал на жътварите да ожънат реколтата, преди да е станало твърде горещо.

Станало време за обяд и всеки отворил бохчата си, за да извади, каквото булката му била приготвила, и заедно да похапнат. Един извадил комат хляб, друг домат, трети чушка и т.н.

Понечил един от мъжете да извади прясното овче сирене, но от жегата то се било буквално разтопило. Засрамил се жътварят, не посмял да нагости светеца със сиренето.

Той обаче взел в ръце няколко житни класа, стрил ги, докато зърната станат на брашно, поръсил с него сиренето, разбъркал го и се получила вкусна бяла каша, която нарекли Бял мъж (в някои райони на страната ястието е известно като Белмъш или Кутмач).

Рецептата за приготвянето на това кулинарно изкушение, което е много типичното за населените места в Балкана, се е запазила почти непроменена до наши дни, но все по-често то се приготвя от жени, а не от мъже, каквато е била традицията навремето. Апропо, това е нещо като изисканото фондю, което е хит в кулинарията на Запад, с тази разлика, че в него се слага и бяло вино.

Трябва да отбележим, че именно около Петровден е най-подходящото време за приготвянето на нашенския "Бял мъж", защото тогава млякото на овцете е най-гъсто и хубаво. Традиционната рецепта за Бял мъж се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря, от свекърва на снаха.



Ето една традиционна рецепта за приготвянето на „Бял мъж"

Взимат се 20 литра овче (може и краве) мляко и се подсирват. Оставя се да престои 24 часа, а после се натрошава в една голяма тепсия, която се слага на огъня и започва да се бърка, докато пак се обърне на мляко. Тогава се добавя брашно и продължава да се бърка с дървена лъжица или къса точилка (каквато се използва за приготвянето на качамак). Овкусява се със захар и сол. И се бърка докато се "отвърти".

А ето и едно по-лесен за приготвяне в днешно време вариант на обредното предястие:



Продукти: 

600 г прясно сирене (овче, домашно) 
150 млпрясно мляко (пълномаслено)
6-7 с.л.​ брашно
сол – на вкус

Начин на приготвяне: 
Сиренето се намачква с вилица. Ако е твърде постно, се добавя 1 с.л. масло.

Брашното се размива в студеното прясно мляко и се добавя към сиренето.

Така получената каша се овкусява със сол и се слага на тих огън до сгъстяване, но не повече от 4-5 минути, защото ще се сгъсти твърде много и може да загори.

Сервира се в чиния и се поднася по желание с мед или сладко по избор.



В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки