Започнаха тазгодишните археологически проучвания на крепостта Русокастро


Започнаха тазгодишните археологически проучвания на крепостта Русокастро
Снимки: Десант и РИМ-Бургас
25 Юни 2018, Понеделник


Тя е най-голямата в Югоизточна България и с площта си от 50 декара се доближава до средновековната Трапезица

Автор: Десант

На крепостта Русокастро започнаха тазгодишните редовни археологически проучвания. Средствата за разкопките отново са осигурени от бюджета на Община Камено, като пари са отпуснати и от Министерството на културата. Обектът е разположен на 3 км от едноименното село, върху висок скален хълм, известен сред местното население като „Големият камък".

Това лято археолозите ще продължат изследванията си на цитаделата, водохранилището и представителна двуетажна сграда, за да се достигне етап на последваща консервация и реставрация на структурите.

Научен ръководител на обекта е директорът на бургаския музей Милен Николов, а като консултант е привлечен проф. д. изк. Константин Тотев - специалист по средновековна археология от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Идеята е крепостта Русокастро да стане обект на културния туризъм от ранга на Царевец, Трапезица и Червен, тъй като това е най-голямата крепост в Югоизточна България. С площта си от 50 декара тя се доближава до средновековната Трапезица (която е 63 дка). 



Припомняме, че именно тук се състои последната победоносна битка на българите срещу византийците, преди България да падне под турско робство. В грандиозно сражение на 18 юли 1332 г. войските на цар Иван Александър разгромяват византийската армия, предвождана от император Андроник III. Според сключения мирен договор градовете в Черноморската зона окончателно са признати за български.

За първи път името на Русокастро се споменава от арабския географ Ел Идриси в неговата „География на света” като голям и многолюден град. С това име градът влиза и в описанията на византийските летописци, свързани главно с историческите събития през ХІV в. 

Много по-рано в подножието на „Големия камък” траките са създали селище с важно значение за икономическите и културни контакти на Одриското тракийско царство и черноморските антични градове – Аполония и Месамбрия.

Над селището се извисява впечатляващо тракийско светилище, посветено на Бога Слънце и Богинята Майка и тракийския герой-конник. Два жертвени камъка с изсечени кръгли вани бележат пътя към пещерата, известна днес като „Русината дупка”. В дъното й малко „аязмо” събира стичащата се по стената вода. Преданията разказват за нейната лековита сила и магическа сила против „уроки”.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки