За първи път у нас се появява чума по овце и кози


За първи път у нас се появява чума по овце и кози
21 Юни 2018, Четвъртък


Огнището е в ямболското село Воден

Автор: Десант

Чума по дребните преживни животни бе установена за първи път в България. Ветеринари констатираха три огнища на заболяването в ямболското село Воден, община Болярово.

Вече е в ход хуманното евтаназиране на над 700 овце и кози в три животновъдни обекта. Заболяването не е опасно за хората, уверяват от Агенцията по безопасност на храните.

В 10-километровата карантинна зона попадат 12 села, в които ще бъдат извършени клинични прегледи на животните.

Заболяването е разпространено в съседна Турция, но на този етап не е ясно как е проникнала заразата на територията на страната.

Заболяването се предава при тесен контакт между животните. С цел предотвартяване неговото разпространение и засягане на нови ферми, ще бъдат извършвани проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на съответните области, съобщават от БАБХ.

При установяване на нерегламентирано придвижване на дребни преживни животни на собствениците (придружителите) на животните да бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а животните да бъдат незабавно умъртвени и труповете ще бъдат унищожени при спазване изискванията на Регламент (ЕО) 1069/2009.

БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортиране на животни, както и посещение на ферми. Особено важно е да се избягват пътувания до ферми в южната ни съседка.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки