Мястото на... стола в следосвобожденска България


Мястото на... стола в следосвобожденска България
20 Юни 2018, Сряда


Изложба проследява европейското влияние върху развитието на архитектурата и мебелното производство у нас в периода след 1878 г. до края на Първата световна война

Автор: Десант

До края на юни в столичната галерия „Средец" ще може да се разгледа изложбата „Столът като символ - влияние на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България”.

Проектът е подпомогнат финансово от Национален фонд „Култура” по „Културната програма за Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 г.”.

Експозицията е придружена от двуезичен каталог, в който се уточнява, че проектът изследва: „европейското влияние върху развитието на архитектурата и мебелното производство в България в периода след 1878 г. до края на Първата световна война в контекста на един от неговите най-ярки образци – столът”.

В случая вниманието е фокусирано върху културно-историческата среда след Освобождението и въздействието на европейските школи и стилови течения, формирали естетическите и утилитарните критерии, които, в съчетание с народностните ни традиции и художествено наследство, формират българската архитектура и мебелното творчество.

Изборът на стола като символ на европейските влияния върху формирането, развитието и многостранните тенденции в мебелното изкуство не е случаен. Той има вековна история.

До Ренесанса столът е бил предназначен за крале, архиепископи и лордове, като е поставян на подиум, за да се подчертае значимостта на владетеля. Постепенно той се превръща в стандартна част от мебелировката на модерния дом.

Днес той е навсякъде около нас – незабележим, пренебрегван или пък будещ възхищение. Присъства в дома, офиса, концертната зала и къде ли не. До такава степен неразделна част от нашето ежедневие и неотменно съпътстващ ни, че забравяме за уменията, които неговият творец влага за създаването му.

„Да създадеш стол е изкуство – от най-обикновения на пръв поглед, до онези образци, които присъстват в галериите. С настоящата изложба доктор Боряна Вълчанова си поставя задачата да проследи историята и забележителния път на развитие на българската архитектура и влиянието й върху мебелното производство в България” - изтъква се още в каталога към експозицията.


В категории: Новини , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки