Има ли кивито почва за отглеждане у нас


Има ли кивито почва за отглеждане у нас
20 Юни 2018, Сряда


За съжаление, производството на тази култура у нас не се дотира. Ще си ядем гръцкото

Автор: Десант

У нас кивито се смята за екзотичен южен плод. Истината обаче е, че то е намерило почва да се развива и в нашата страна, където се отглежда вече над четвърт век – поне от 27-28 години. 

Доскоро това ставаше основно в частни дворове по южното ни черноморие и в югозападните краища на България, като има случаи на плододаване и край Дунав, в Средногорието и из Родопите.
Отскоро обаче се намират земеделски стопани, които засаждат актинидия, както е латинското име на растението, и на по-големи площи – до 5 декара, отбелязва в „Български фермер“, който публикува в най-новия си брой голяма статия, посветена на тентрадиционната за нашата страна култура.

Но медията обръща внимание, че рентабилност може да се очаква при насаждения на площ от поне 10 декара, макар че инвестициите за такива обеми са доста – 3-4 хиляди лева и дори повече. По-неприятното е, че българските производители ще трябва да се бръкнат в джоба, тъй като отглеждането на тази култура у нас не се субсидира от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за разлика от другите държави в ЕС.

Това, естествено, се отразява катастрофално върху кивипроизводството у нас, тъй като вдига изключително много себестойността на отгледаните тук плодове и те може да се продават на неконкурентно високи цени. Докато в същото време гърците държат цените на своята стока ниски, тъй като производството на киви в южната ни съседка е щедро субсидирано от Европа.

В същото време, израсналото у нас киви по нищо не отстъпва – нито по вкус, нито по качество – на вносните плодове. Затова е крайно време държавата и фонд „Земеделие“ да положат усилия да направят нещо по въпроса, което ще даде благоприятна зелена светлина пред родното отглеждане на вкусната и полезна южна култура.

Четете ощеКак да си отгледаме киви в домашни условия


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки