Дигиталното обучение е основа за прогрес в образованието


Дигиталното обучение е основа за прогрес в образованието
18 Юни 2018, Понеделник


Представители на университетите са убедени, че обучението лице в лице е значително по-мотивиращо за студентите

Автор: Десант

Дигиталните средства за обучение предоставят повече възможности за участие в учебния процес на различни заинтересовани страни. По този начин разширяването на сътрудничеството с бизнеса може да привлече много експерти от практиката, които да бъдат катализатор за ускорената дигитализация на висшето образование. Това са част от изводите, които показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата, проведено сред висши училища в България.

Всички от анкетираните университети посочват, че дигиталното обучение в голяма или малка степен е застъпено в методите им на преподаване. По този начин на студентите се предоставя достъп до лекционните курсове по един иновативен метод – посочват 88% от анкетираните.

Участвалите в анкетата вузове изтъкват, че предлагат достъп до електронна библиотека. От друга страна, въпреки дигитализацията на обучението, все още тя не оказва влияние върху по-ниски такси за образование.

Противоположни са мненията относно мотивацията –  предстаевители на университетите са убедени, че обучението лице в лице е значително по-мотивиращо за студентите, а другата част не е на същото мнение.

Дигиталните форми на обучение са застъпени във всички степени на обучение, като най-явно присъстват при бакалаврите и магистрите. Презентационна техника за водене на лекции е практика, която се използва при всички ВУЗ-ове, участвали в проучването - 75% от анкетираните предлагат видео стрийминг, 50% използват образователни и симулационни платформи, а около 40% имат live чат по време на лекция.

75% от университетите посочват, че техните преподаватели са достъпни за студентите по email или в социалните мрежи, както и че отговарят на запитвания. Малък процент от висшите учебни заведения не са сигурни каква част от преподавателите комуникират онлайн.

Една от препоръките на университетите е да се работи в посока на подготовката на преподавателския състав за използване на дигитални средства - като форма на обучение, да се провеждат обучения за работа с нови иновативни технологии. Според анкетираните  повишаването на компетенциите в тази област ще даде тласък както на внедряването, така и на качеството на образователната услуга. Това върви ръка за ръка с промяна в нормативната уредба за висше образование, даваща повече свобода на дигитални форми на обучение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки