Книга разказва за живота на легендарния Дядо Жельо войвода


Книга разказва за живота на легендарния Дядо Жельо войвода
Снимка: Издателство "Божич"
16 Юни 2018, Събота


Авторът Иван Джамбазов базира текста върху спомените на родствениците на поборника

Автор: Десант

Нова книга разказва за един от именитите поборници за Освобождението на България от турско робство - легендарния Дядо Жельо войвода - най-близък съратник на Раковски, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Левски, Ботев и Каравелов.

Романизираната му биография "Дядо Жельо поборникът" на Иван Джамбазов, дело на бургаското издателство "Божич", е написана на базата на спомените за войводата на негови родственици, съхранили паметта за преживените от него събития през хайдушкия му и по-късно революционен живот, както и за неговото отношение към редица проблеми в уредбата на младата българска държава.

Изданието е в два тома, като първият обхваща времето от хайдушкия период до Сръбско-турската война, а вторият - участието на войводата в Априлското въстание, Освободителната война, Съединението, Българо-сръбската война и дните до смъртта му на 31 май 1893 г.

Авторът е използвал за написването им автентични разкази на снахата на Дядо Жельо - Иванка Демирева, предадени й от дъщерята на войводата и нейна свекърва Василия, на внук му Иван Демирев, на внучката му д-р Мария Желева, както и спомените на най-близкия му приятел Панайот Хитов, а също и източници от военно-историческия архив.

Увлекателният и драматичен разказ, предаден с вълнуващо слово от Иван Джамбазов, изчиства от пепелта на забравата образа на този велик българин, чието име заема достойно място в пантеона на видните поборници за нашата свобода.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки