Пешеходците и колите ще си разменят местата пред столичната Централна гара


Пешеходците и колите ще си разменят местата пред столичната Централна гара
13 Юни 2018, Сряда


Трафикът слиза под земята, а пътниците ще стигат до влака, минавайки през красив парк

Автор: Десант

Пешеходците и колите ще си разменят местата пред Централна гара в София. Автомобилите ще слязат на практика в сегашния неизползваем подлез чрез тунел от Надежда и ще излизат на „Мария Луиза". Хората пък ще преминават през парк, за да се качат на влака.



Това предвижда проектът на победителя в конкурса за концепции за планиране и развитие на Вторичен градски център – Зона „Централна гара“ – София архитектурно бюро "А и А АРХИТЕКТИ". Създателите му Асен Милев и Ангел Захариев получиха награда VIZAR 2018 на церемония в Националната художествена галерия.

Пространството около Ротондата под земята е отредено за спиране на автомобили и стоянки за таксита, разказа пред OFFNews Ангел Захариев.

Трамваите обаче остават на нивото на терена, така на хората, решили да пътуват с влак, няма да им се налага да слизат поне два пъти под земята, за да стигнат до коловозите.

Площадът пред гарата ще се превърне в многофункционално градско пространство - със зелени площи, алеи, места за концерти и изложби на открито. Повдигнат парк точно пред самата гара ще преминава в мост над линиите и ще води към района на север от коловозите, разказа още арх. Захариев.

Източник: offnews.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки