Над 140 специалисти участваха в първата национална конференция по инсулт във Варна


Над 140 специалисти участваха в първата национална конференция по инсулт във Варна
12 Юни 2018, Вторник


Бяха обсъдени първичната и вторична профилактика, методите на лечение на острия мозъчен инсулт  и неврорехабилитацията

Автор: Силвия Горанова

Над 140 невролози, съдови специалисти, неврохирурзи, анестезиолози,  общопрактикуващи лекари, специализанти, докторанти и студенти от цялата страна събра първата национална конференция по инсулт, организирана от Медицински университет и УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна.

В продължение на 2 дни участниците дискутираха актуални въпроси, свързани с епидемиологията на инсулта, SITS регистъра за реперфузионна терапия, възможностите за повишаване качеството на грижите за пациентите по програмата ESO EAST в България и медицинска реакция при някои съпътстващи заболявания.

Специалистите обсъдиха също първичната и вторична профилактика, методите на лечение на острия мозъчен инсулт и неврорехабилитацията.

Конференцията бе открита от проф. д-р Силва Андонова, национален консултант по интервенционална неврология и ръководител на Втора клиника по нервни болести в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Приветствия към участниците поднесоха д-р Нигяр Джафер - заместник-председател на 44-то Народно събрание, д-р Лалова – директор медицински дейности към Министерство на здравеопазването, която поднесе поздравителен адрес от министър Кирил Ананиев и проф. д-р Златислав Стоянов, декан на факултета по медицина към МУ-Варна, който прочете приветствието от Ректора проф. д-р Красимир Иванов.

Поздравителни адреси изпратиха г-н Тодор Балабанов – председател на Общински съвет – Варна и проф. д-р Валентин Игнатов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Почетни гости и лектори на конференцията  бяха двама от водещите изследователи в света в областта на профилактика на инсултите и сърдечно-съдовите заболявания - проф. д-р Валери Фейгин – епидемиолог и невролог, директор на Националния институт по инсулт и приложни невронауки в Оукланд, Нова Зелнадия и проф. д-р Нилс Валгрен – невролог, почетен професор в Каролинския институт, директор на програмата за инсулт и мозъчносъдови заболявания към департамента по неврология на Каролинската университетската болница в Стокхолм, Швеция и председател на комитета на SITS регистъра.

Инициативата на Медицински Университет Варна и Университетската болница „Св. Марина“ за организиране и провеждане на първата национална конференция по инсулт е свързана с поставяне на началото на дългосрочно сътрудничество между специализираните центрове за лечение на инсулт в България с оглед подобряването на грижите за хората с инсулт и координирането на усилията за лечение на инсулта за постигане на максимален ефект в страната.

Целта е повишаване на качеството на лечение на пациентите с инсулт, първо чрез предоставяне на достъп до специализирана медицинска помощ и диференцирано лечение, от която се нуждаят пациентите. Второ, постигане на оптимизиране на качеството на лечение във вече функциониращите центрове за лечение на инсулти.

*
Мозъчно-съдовите заболявания са глобален медицински и социален проблем поради високата болестност, смъртност и инвалидност, които причиняват. Мозъчният инсулнт е най-честата причина за инвалидност и втората най-честа причина за смърт в света. На всеки три секунди един жител на Земята става жертва на това коварно заболяване.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки