Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на завод "Миджур" в Горни Лом


Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на завод "Миджур" в Горни Лом
11 Юни 2018, Понеделник


Целта е да бъдат избегнати нови инциденти на територията на предприятието

Автор: Янко Крумов

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на Върховна административна прокуратура (ВАП) на територията на завод "Миджур" в Горни Лом. Тя е за необходимостта от спешно обезопасяване на значително количество взривни вещества и изделия, съобщиха от ВАП.

Информирани са вътрешният министър Валентин Радев, областният управител на Видин и кмета на община Чупрене от ВАП.

Целта е да бъдат избегнати нови инциденти на територията на завод "Миджур".

Повод за препоръката на ВАП е сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от кмета и председателя на Общински съвет - Чупрене. В него се описва необходимостта от вземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод "Миджур". Те са в землището на село Горни Лом.

Припомняме, именно в Горни Лом при производствената авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Взривът бе опустошил голям периметър от района и бе невъзможно да се открият веществени доказателства. Тогава Окръжна прокуратура - Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд - Видин.

Взривните вещества се намират в складове на завода "Миджур". Четири години след трагедията все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР. При нея е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД. Дружеството е въвело пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.

След надлежна проверка, са установени случаи на неспазване на специални закони:

- в нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ от "Видекс" АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите - 5 бр. взривни складове, в които се намират изброените вещества;

- не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който "Видекс" АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

- в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т.5 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/.

От Върховната административна процедура са съобразили, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи, пишат от ВАП.

Вътрешният министър е ангажиран като контрольор и председателстващ Съвета за намаляване на риска от бедствия. Заедно с него отговорни са и областният управител на област Видин и кметът на община Чупрене във връзка с организационните и ръководни правомощия по ЗЗБ, в т. ч. и по отношение на превантивни мерки за недопускане на бедствия.

Припомняме, на 1 октомври 2014 г. при взрив в завод "Миджур" загинаха 15 души. Заводът е собственост на "Видекс" АД. Два пъти е отнеман лиценза на дружеството. От 2008 г. там са загинали 21 души.

Официалната информацията за броя на загиналите от 1 октомври 2014 г. се забави значително. Първоначално бе съобщено за три пострадали жени, които са били на портала на фабриката и са пометени от взривната вълна. Порталът е на около 1 км от фабриката.

До преди година там имаше над 190 хил. противопехотни мини, предназначени за утилизация.

Четири години след трагедията няма виновни, макар че имаше искане за отвод на прокурор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки