Изгубен шедьовър на Лотрег изненадващо се появява в София


Изгубен шедьовър на Лотрег изненадващо се появява в София
Картина на Тодор Петров
11 Юни 2018, Понеделник


„Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис III. Тя е представена в столична галерия заедно със 130 новооткрити творби на стари майстори

Автор: Десант

Картини за милиони са изложени в столичната галерия „Класика", като само шедьовърът на Тулуз Лотрек - „Жената котка" е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов. Той е дал цяло състояние, за да откупи картината на Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият мецанат акад. Васил Гюзелев.

„Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис III.

„130 новооткрити творби на стари майстори" е озаглавена изложбата, представена в галерията на д-р Генов, съобщава „ВИП Комюникейшън".

Историкът д-р Георги Генов  работи в секция „Македонски въпрос" към БАН и е създател на галерия-музей "Класика", която вече 27-години е лидер в културния живот на София. Освен галерията, той има и издателство, две книжарници (едната в Охрид), завод за вино и фабрика за цигари, която е подпалена от „неизвестен извършител", ателиета и др.

По време на почивките си на Охридското езеро посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции до там, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и разбира се - в Париж.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки