Една приказка за България и Тервел в жива картина насред Камено


Една приказка за България и Тервел в жива картина насред Камено
Снимки: Авторът
09 Юни 2018, Събота


В близкия до Бургас град тържествено бе отбелязана 1300-годишнината от знаменателната победа на българския владетел над халифата

Автор: Диана Славчева

През лятото на 718 г. кан Тервел спира нашествието на арабите към Стария континент, разгромявайки многохилядната армия на халифата пред стените на Константинопол. Така той обръща хода на историята и слага край на ислямската инвазия към земите на християнска Европа.

Юбилейната 1300-годишнина от тези съдбовни събития ще се чества тържествено на много места в България и един от първите градове, където се случва това, е Камено.



Причината героичната победа на българския владетел да се отбележи и в този град разкрива областният координатор на НФСБ за Бургас – Иван Кузмнов, който е член на Инициативния комитет за честванията. По думите му, територията, на която е разположена днешната каменска община, влизат в пределите на България тъкмо по времето на кан Тервел.

На празника в Камено бяха демонстрирани характерните за времето на съдбовната битка снаряжение и облекло, които бяха представени пред публиката максимално реалистично и исторически достоверно. Пред присъстващите бяха разиграни в жива картина единични и групови схватки между различните видове войска.



По автентични рецепти бяха приготвени, а после и дегустирани от гостите на тържеството ястия, характерни за кухнята на трите воюващи страни (араби, ромеи и българи) - арабски пилаф с овнешко, булгур със свинско и леща с козе месо.



Най-голямата атракция за децата бе възможността сами да опънат лъковете и да стрелят по импровизираните мишени. Всеки можеше сам да си отсече и старинна монета по автентична технология от Средните векове.



Тържествата в Камено бяха съпътствани и с откриването на различни изложби и музейни експозиции, посветени на великия кан Тервел и неговата знаменателна победа над халифата,заради която е наречен Спасителят на Европа, както и на въоръжението и бита на древните българи.



И както обобщи директорът на дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов, който също бе гост на тържествата в Камено: „Тези славни битки и победи трябва да се помнят - особено Тервел, и особено сега. При тези нашествия на бежанци от Близкия Изток това честване идва навреме, за да се покаже на българите, на Европа и на целия свят, че точно България преди 1300 години спира арабското нашествие и ислямизацията на Стария континент и спасява християнската цивилизация. Точно затова е толкова важно да отбележим това събитие - защото сме християни, защото сме българи и защото има с какво да се гордеем"! 


В категории: История , Добри Вести , Средновековие

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
по-добре истински музей или па
09.06.2018 16:56:07
0
0
Аз мисля, че е много по-знаково да се направи един музей. За да бъдат осмислени нещата в тяхната сериозност, художественост, далечно и непознато изкуството. Безспорно е много интересно, но това, което се представя... е за момченца стражари и апаши. И по-добре децата да се занимават с творчески, научни, изследователски, откривателски, развиващи личността, любознанието, мисленото, културата, общуването, изкуствата, съдържание, часове, занимания... отколкото стражари и апаши. Или ако е нещо - част от някакъв по-голям панаир, парк, тематичен, има някаква постановка, многообразие... Павилионите за стрелба по панаирите са много по-интересни... многообразни, богати на варианти.... и т.н. доста осмислени, нали. (даже това трябва да се забрани)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки