Наш ученик с голяма награда за разработка, свързана с криптовалутите


Наш ученик с голяма награда за разработка, свързана с криптовалутите
06 Юни 2018, Сряда


Звездата на Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия в София изгря на най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света

Автор: Десант

Българският ученик Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия в София се завърна с награда от най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Той получи стипендия за следване в университет по избор от Фондацията за надареност и креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба).

Звездин представи проекта си пред журито на новия ThinkPad T480, който му беше предоставен безвъзмездно от Lenovo България.

Разработката на Звездин е свързана с криптовалутите, при които информацията за всеки трансфер във валутата е публично достъпна. Неговият проект цели да анализира тази и друга информация и чрез изкуствен интелект да прогнозира бъдещето за конкретната валута, например цената или как ще се промени интересът към валутата.

„Оказа се, че като се анализира тази публична информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози спрямо по-стандартния подход – анализ на пазара“, разказва Звездин.

Той иска да мотивира повече деца да участват на подобни състезания, защото чрез тях могат да определят бъдещето си.

„Започнах да програмирам едва преди 3 години и тогава не бих и предположил докъде може да се стигне с малко начална мотивация. Горещо препоръчвам всеки, който има влечение към нещо твърде сложно на вид, да му даде един опит. Ще останете изненадани колко е постижимо."

Освен Звездин Бесарабов, другият български участник в състезанието –  Чавдар Лалов, също беше отличен от журито и от спонсорска организация. За пръв път всички български участници на ISEF са наградени и получават признание от две различни спонсорски организации.


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки