Оказа се, че Пенка не е бременна


Оказа се, че Пенка не е бременна
Снимка: bgonair.bg
05 Юни 2018, Вторник


Още не се знае и дали е напълно здрава

Автор: Десант

Сагата с кравата Пенка става все по-драматична и комична. След като цял свят едва ли не се вдигна в защита на добичето, заплашено с ликвидиране, заради това, че пресякло нерегламентирано границата на ЕС, пък било бременно, сега ветеринари от Кюстендил установиха, че всъщност тя не била чакала теленце.

„Вчера моите колеги взеха кръвни проби от кравата. Те са насочени в Националния диагностичен институт. Изследванията ще бъдат за бруцелоза, син език, злокачествена катарална треска, ку-треска и заразен нодуларен дерматит" - уточнява пред БНТ Велка Войнова, временно изпълняващ длъжността директор на кюстендилската Областна дирекция по безопасност на храните.

Сериалът „Пенка" продължава с напрегнато очакване на резултатите от изследванията, за да се изясни какво е здравословното състояние на най-известната към момента крава на планетата. 

По данни на Войнова, животното в момента се намира в село Копиловци, в обект, който е собственост на стопанина му. То е поставено под възбрана, докато се реши съдбата му.

Господин Харалампиев обаче не спазвал забраната никой да не се доближава до добичето и това било нарушение на ветеринарно-медицинското законодателство. "Законодателство се прилага не с емоция, а с разум" - категорична бе Войнова.

Припомняме, че преди време Пенка прекосила без нужните документи съвсем своеволно граничната бразда, като прекарала около две седмици в Босилеград. Там я открил местен фермер, който я хранил и се грижил за нея, а на изпроводяк за България я прегледал и ветеринар, който установил, че чифтокопитната мигрантка е добре.

На границата у нас обаче инспектори на БАБХ обявиха, че животното трябва да бъде умъртвено, защото е престояло повече от две седмици извън ЕС.

​В случая от страна на фермера има нарушения на европейското законодателство при транспортиране и контрол при движението на живи животни, поясни по-рано д-р Велкова. Първо, не е упражнил контрол, след като я изпуснал, докато е на паша в района на с. Мазарачево, да духне през граница. А след като я открил в Босилеградско, не е извикал оторизирани органи да удостоверят състоянието й, а я натоварил на бус и я прибрал в Копиловци през сръбския ГКПП-Рибарци и през нашия Олтоманци, което е нарушение на европейското законодателство.

Собственикът й започна борба за кравата си, за която той твърдеше, че е бременна. Световната преса гръмна с публикации за случая, като казуса бе нищен надълго и широко и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Консервативният евродепутат​ Джон Флак пък сърцераздирателно призова премиера ни Бойко Борисов и президента на Европейския съюз Антонио Таяни да се заемат с проблема с кравата Пенка от Мазарачево.

За нула време бе открита и Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, като за часове бяха събрани десетки хиляди подписа от цял свят в защита на нашата Пенка.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анонимен
06.06.2018 07:47:34
0
0
Оказа се, че нещата у нас стоят точно така, като в онзи виц. Попитали Радио Ереван вярно ли е, че Киркор спечелил бяла волга в Москва. Радиото отговорило: първо не е Киркор, а Гарабед. Второ, не е спечелил, а го е блъснала. Трето, не е бяла волга, а черна. И четвърто, не е в Москва, а в Санкт Петербург...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки