До 2050 г. в световния океан ще има повече пластмаса, отколкото риба


До 2050 г. в световния океан ще има повече пластмаса, отколкото риба
05 Юни 2018, Вторник


В Световния ден на околната среда екоминистърът Нено Димов коментира проблема със замърсяването с пластмасови суровини

Автор: Десант

Прогнозира се, че между 2025 г. и 2050 г., ако продължават практиката на използване на пластмасови суровини, в световния океан ще има повече пластмаса, отколкото риба. Това подчерта министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на националната телевизия, коментирайки, че пластмасовите отпадъци създават най-големия проблем със замърсяването.

Той разясни, че Комисията по пластмаса предлага поредица от политики, за да бъде решен този проблем. 

По думите на екоминистъра, нужен е сериозен анализ за това с какво ще бъде сменен този материал и как това ще засегне икономиката.

"Всяка индустрия ще защитава своите интереси и затова не случайно казах, че трябва да се намери баланс. От една страна, ако прекратим използването на пластмаса от утре, всъщност много трудно ще стане, да не кажа, че не е възможно, от друга страна, проблемът е налице и трябва да се намери решение на този проблем", посочи Нено Димов.

„Да победим замърсяването с пластмаси“ е и темата на тазгодишния Световен ден на околната среда, който отбелязваме на 5 юни. Целта на честването му е да се замислим как можем да променим всекидневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, върху дивата природа и нашите здраве и качество на живот. 

Министърът припомня, че Българското председателството на Съвета на ЕС също издигна като ключов приоритет прехода към кръгова икономика и ефективното използване на ресурсите. „В началото на годината в съвета на министрите на околната среда на ЕС стартирахме дискусиите по т.нар. „Минипакет за кръгова икономика“.

В рамките на мартенския Съвет по околна среда проведохме политическа дискусия по Стратегията за пластмасите и по темата за взаимовръзката между химикали, продукти и отпадъци. Очаква се през юни на Съвета на министрите на околната среда да бъдат приети заключения, които да поставят основата на бъдещите законодателни решения в тази посока" - изтъква Нено Димов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки