Показаха за няколко часа оригиналното тефтерче на Ботев


Показаха за няколко часа оригиналното тефтерче на Ботев
Снимки: Община Враца и Архив "Десант"
01 Юни 2018, Петък


Изложбата „Перо и знаме” представя документални материали от фонда на Националната библиотека, свързани с живота на поета революционер

Автор: Десант

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” показа в навечерието на 2 юни оригиналният личен бележник на Христо Ботев. През последната година от живота си той е записвал в него данни за литературната си дейност и имена на свои революционни съратници. Между страниците му е и черновата на стихотворението „Обесването на Васил Левски”. 

Паралелно с оригинала, който бе изложен само за няколко часа, гостите ще се запознаят и с електронната версия на Ботевото тефтерче. Това е вторият безценен документ от фонда на библиотеката (след тефтерчето на Васил Левски), намерил подобаващото си съвременно издание в бутиков дигитален проект.

В навечерието на Деня на Ботев и падналите за свободата на България Националната библиотека ще представи и изложбата „Перо и знаме”, посветена на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев.

Експозицията включва 8 витрини с книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. Показани са издания на негови стихове от различни години, сред които и „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”, както и портрети на Ботевите четници.



Специално изработени тематични табла – „Поет и публицист”, „Борец за свобода” и „По пътя към безсмъртието”, представят документални материали от фонда на Националната библиотека, свързани с живота на Ботев. На фокус са прощалното писмо на поета, негова кореспонденция с революционни дейци и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки