Кърлежите плъзнаха, носят опасни зарази


Кърлежите плъзнаха, носят опасни зарази
31 Май 2018, Четвъртък


Доц. д-р Гео Нешев: Абсолютно погрешно е при ваденето му паразитът да се завърта обратно на часовниковата стрелка

Автор: Десант

Топлото време носи някои опасности, свързани с излагането на открито. В последните дни се регистрират са тревожни данни за бум на кърлежи както в столицата, така и на много места в страната. В сравнение с миналата година има регистрирано увеличение на постъпващите с подобни оплаквания, като случаите на Лаймска болест са 105 от началото на годината. В Бургаско вече има и няколко смъртни случая от Марсилска треска.

Сред факторите за това увеличение са предимно благоприятстващите размножаването на опасните инсекти климатични условия. 

И въпреки че в градски условия се провеждат пръскания срещу тези паразити, в дивата природа никой не взима мерки, за да ограничи разпространението им и по това време на годината инфекциозните отделения са пълни със заразени след ухапване от тях хора.

Ето съветите на доц. д-р Гео Нешев за това как да процедираме, ако сме ухапани от кърлеж, и респективно как да се предпазим, за да не се случи това:

„След ухапване от кърлеж е много важно отстраняването му да се извърши правилно. Той трябва да се премахне бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети, докато леко впилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез издърпване, без обаче паразитът да се върти и извива.

Много широко разпространена практика е той да се завърта обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи хирургично отстраняване.

Друга грешка е мазането на мястото преди отстраняването с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това кара кърлежът да „повръща“, при което евентуалната зараза може да премине със слюнката в раничката.

По същия начин трябва да се отстраняват кърлежите и от домашните любимци.

След премахването на впилия се паразит мястото на ухапването трябва да се дезинфекцира с йод, спирт или одеколон, а кърлежът да се унищожи чрез изгаряне или поставяне в шишенце със спирт. Много хора спукват свалените кърлежи (от животните), но така може да пръсне от съдържимото на акарите в очите и човек да се разболее, без да е ухапан.

Специалистите съветват в продължение на 30 дни да се следи за появата на локални (на мястото на ухапването – зачервяване, оток, болка) и общи прояви (температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото, прояви на кървене – от венците или хеморагични петна по кожата).

С цел предпазване от контакт с паразитите се препоръчва да се избягват местата, където те обичат да пребивават – такива с гъста растителност и влага. За почивка в природата да се използват отъпканите и лишените от буйна растителност места. На практика обаче за живеещите в ендемични райони това е трудно осъществимо.

На второ място като предпазно средство следва да се използват репеленти за кожата и перметрин за дрехите.

За разлика от насекомите, кърлежите пропълзяват под облеклото. Предпазният ефект на репелентите е по-голям, ако то се обработи със синтетични перетроиди (перметрин). Репелентите отблъскват кърлежите, а перметринът ги убива при контакт.

Добре е да се обличат дрехи с дълги и стегнати крачоли и ръкави, в светли цветове, за да се виждат по-лесно полазилите кърлежи.

Трябва да се прави ежедневен оглед за впити кърлежи – този момент е най-важният в неспецифичната профилактика на кърлежовите заболявания! Особено внимание трябва да се обръща на „предпочитаните“ от паразитите места: окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното.

Наложителен е и огледът за домашните любимци – кучетата и носенето от тях на противопаразитни каишки" – категоричен е специалистът.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки