На 1 юни: Мая Манолова дава старт на кампанията „Без такса в детските градини“


На 1 юни: Мая Манолова дава старт на кампанията „Без такса в детските градини“
28 Май 2018, Понеделник


Общественият защитник съобщи още, че започва работа по изготвянето на първия доклад за правата на детето, който ще бъде внесен в Народното събрание в края на тази година

Автор: Десант

Кампания за отпадане на таксите в детските градини ще стартира знаково  омбудсманът Мая Манолова на 1 юни - Ден на детето. Това обяви тя по време на полско-българската научна конференция „Права на детето в исторически и съвременен контекст“, която се състоя днес в Софийския университет.

„Започваме кампания срещу таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да казва, че предучилищното обучение е задължително, особено за 5 и 6-годишните и съответно е безплатно, има множество общински съвети в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват препятствие пред много български деца да посещават забавачки“, коментира Мая Манолова.

Тя се позова на статистика, според която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното образование, много по-трудно отпадат от училище.

„Ако приемем, че отпадането на децата от училище е един от основните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безплатни форми на предучилищно образование“, категорична бе омбудсманът.

В рамките на дискусията, в която участва и полският й колега Марек Михалак, Манолова изтъкна активностите на институцията в областта за защита на детските права и приоритетите й в тази сфера.

„Продължаваме с кампанията за защита на децата сираци. Има български деца, които са само с един родител или изобщо без родители, които не са подкрепени от българската държава, заради проблеми със законодателството, включително не получават стипендии след VIII клас, заради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание“, посочи Мая Манолова.

Акцент в работата на омбудсмана са и промените в Закона за висшето образование, така че връзката между ВУЗ-овете и специализираните средни училища у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на иновативните техникуми. За пример тя даде Технологичното училище Електронни системи към Техническия университет в София, което беше пред закриване, но след намесата на Манолова училището беше спасено.

Общественият защитник съобщи още, че започва работа по изготвянето на първия доклад за правата на детето, който ще бъде внесен в Народното събрание в края на тази година.

По-късно през деня Манолова прие в институцията своя полски колега Марек Михалак, с когото обмениха добри практики в сферата за защита правата на децата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки