Чевермета и кукуреци за Фестивала на котленския килим


Чевермета и кукуреци за Фестивала на котленския килим
Снимки: kotelnews.com и архив „Десант"
28 Май 2018, Понеделник


Някога с продажбата само на една постелка, изработена в Котел, в чужбина е можело да се купи лека кола

Автор: Диана Славчева

От 22 до 24 юни в Котел ще се проведе фестивалът „Етноси, багри и котленски килими“. 

За настроението на посетителите на форума във възрожденското градче ще се погрижат ансамблите „Българе“, „Странджа“, НУФИ „Филип Кутев“, Нелина, група „Крос“ и самодейни състави от цялата страна.

Специални гости ще бъдат динозаврите от „Диана експрес“.

Това е третото издание на фестивала на котленския килим. Благодарение на него организаторите успяват да покажат и популяризират не само местните традиции в килимарството, но и част от кулинарното богатство на този прекрасен край от родината ни. 

Припомняме, че в "Десант" не веднъж сме алармирали, че стария занаят, разнесъл славата на котленската килимарска школа, вече е на отмиране. Все по-малко са младите хора, които се захващат с тъкането на постелките. 



А някога с това са се прехранвали над 1000 жени от Котленско. Цехове е имало в почти всяко село от региона – в Жеравна, Ичера, Медвен, Тича, Градец... В някои от тях дори са съществували и по две килимарници. 

В онези години с продажбата на един котленски килим в чужбина човек е можело да си купи лека кола. В последните години и тамошната кооперация „Котленски край“ също работи само по поръчки – или на чужденци, или на живеещи зад граница заможни българи.



Уникалното на котленските килими е, че имат две лица – напълно еднакви. Твърди се, че от едната страна изкарват 100 години, а като се обърнат от другата страна – още 100 години.

В този край килимарството се развива още от ХV в. и любопитното е, че всеки килим е напълно оригинален, тъй като всяка тъкачка е вграждала в него, наред с традиционните геометрични, а по-късно и флорални фигури, и свои авторски мотиви. Така са се появили и неповторимите „динени кори”, „къдряви звезди”, „бардуци”, „карамфили”, „лозинки”, та дори и символи от глаголицата.

Традиционно на фестивала майстори от килимарските школи у нас правят демонстрации, като програма включва и представяне на традиционни за региона гозби, чевермета и кукуреци. 




В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки