Руините на античния амфитеатър в Девня се превръщат в умален модел на Марцианопол


Руините на античния амфитеатър в Девня се превръщат в умален модел на Марцианопол
21 Май 2018, Понеделник


Така зрителите на фестивала "Марцианопол – животът в древния град" ще могат да получат оптимално реалистична представа за устройството и живота в древния град, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня“

Автор: Десант

Руините на античния амфитеатър в Девня тази година ще се превърнат в умален модел на Марцианопол, за да могат зрителите на нашия грандиозен фестивал да получат оптимално реалистична представа за устройството и живота в древния град, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня“.

Това съобщи за "Варна 24" експертът по публични комуникации в общината Георги Александров, който допълни, че звученето на третото издание на фестивала "Марцианопол – животът в древния град“, който ще се проведе на 9 и 10 юни, ще бъде доста по-различно в сравнение с миналата година.

"Искаме да разчупим стила, за да може фестивалът да е полезен и разбираем не само за любителите на древната история по нашите земи, но и за всички останали, включително и за учениците, които изучават антична история“, изтъкна Александров. Той уточни, че всички зрители, дори и тези, които не са заели позиция край арената, ще могат да наблюдават разиграващите се там сцени посредством видеостена.

В рамките на фестивала над 100 реенактори от България и Румъния ще дадат всичко от себе си, за да пресъздадат живота в античния град: занаятчийски и робски пазари, гладиаторски боеве на арената, тракийски мистерии и демонстрации на римски военни строеве и оръжия. Тази година всеки зрител ще има възможността да стане и участник във фестивала, което отново е нов и интересен момент, посочи Георги Александров.

На въпрос какво печели Община Девня от напълно безплатен за зрителите фестивал, който е и най-мащабният по рода си не само във Варненска област, но и в цяла България, Александров отговори, че за кмета Свилен Шитов провеждането на събития от този ранг е израз на морален дълг към историята и миналото на Девня, както и че общината се управлява достатъчно ефективно, за да не търси преки материални дивиденти на всяка цена.

Георги Александров припомни, че руините на античния амфитеатър, където ще се проведе фестивалът, са само част от историко-археологическия резерват "Марцианополис“, който е слабо проучен, въпреки че половината му площ не е застроена.

"Именно тази "неразорана целина“, под която лежат останките на най-големия римски град в пределите на днешна България, може да се окаже повратен момент в най-новата история на Девня. Общината търси механизми за финансиране на мащабни археологически разкопки и един от тях ще бъде неделният пазар, който възнамеряваме да открием наесен в квартал "Река Девня“. Всички средства от такси и наеми ще се изразходват целево за проучването на античния град и за неговото вписване в съвременната градска среда“, обясни Александров и припомни слабо известния факт, че в границите на резервата през 1929 година случайно е открито едно от най-големите монетни съкровища в света.

"Нито една от тези 100 000 римски сребърни монети обаче не е изложена в Музея на мозайките в Девня и е крайно време неговото ръководство да предприеме стъпки в тази посока“, коментира Георги Александров. Той припомни, че от май до септември музеят работи без почивен ден и всички посетители на античния фестивал ще имат възможността да разгледат богатата му експозиция.

"Там може да се види и надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който е загинал при зрелищен бой през III век от н.е. Артефактът е открит от археолозите в пределите на античния амфитеатър, което е едно от безспорните доказателства, че в Марцианопол са се провеждали гладиаторски битки“, посочи Георги Александров.

Всички авансови информации за предстоящото трето издание на античния фестивал в Девня можете да следите на създаденото за целта събитие във Facebook.



В категории: Новини , Общини , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки