Осигурени са държавни гаранции за изложбата на Софрониевия препис на „История славянобългарска“


16 Май 2018, Сряда


Правителството ще гарантира и за временната експозиция, посветена на българо-френската археологическа мисия в Аполония Понтийска

Автор: Десант

През май в сградата „Берлемон“ на Европейската комисия в Брюксел ще бъде представена временна изложба, в която е включен и първият Софрониев (Котленски) препис на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски – ръкопис от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Това става ясно от приетото днес от Министерския съвет решение за осигуряване на държавни гаранции за организиране на временни експозиции в страната и в чужбина.

Решено е също да бъде осигурена държавна гаранция за времето на транспортирането на експонатите, които ще бъдат включени във временна изложба, посветена на българо-френската археологическа мисия в Аполония Понтийска, намираща се на територията на Созопол. Гаранцията ще бъде в съответствие със застрахователната стойност на старините.

Експозицията ще бъде подредена в периода октомври - декември в Националната галерия в София. Тя ще включва движими културни ценности от фондовете на Музеен център – Созопол, Регионален исторически музей – Бургас, Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей при БАН и музея „Лувър“, Франция.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите, изтъкват от правителствения пресцентър.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки