Все още има наши морски курорти без пречиствателни станции


Все още има наши морски курорти без пречиствателни станции
16 Май 2018, Сряда


Вижте къде са невралгичните точки

Автор: Диана Славчева

В последните години българското море става все по-чисто. Почти всичките ни курорти вече може да се похвалят с модерни пречиствателни станции. Но все още съществуват проблеми в най-крайните курортни селища по южното ни Черноморие, където отпадните води все още се заустват директно в морето.

Без пречиствателни станции са Варвара, Ахтопол и Синеморец, където все още се търси място къде да бъдат изградени те, тъй като землищата им попадат в защитени зони. Процесът се спъва и от това, че все още не е приет Общия устройствен план на община Царево.

Специално в Ахтопол отпадните води се изливат в морето вече 25 години. За щастие, там, където става това, не се явява зона за къпане. Проект за изграждане на пречиствателна станция там вече има готов, но за реализацията му още се търси финансиране. 

Заради проблемите със заустването от РИОСВ-Бургас се оплакват, че срещат големи трудности около новите инвестиционни предложения в региона.

В община Созопол все още непречистени остават водите на една част от Каваците в посока курортния комплекс "Дюни". От бургаската екоинспекция успокояват, че вече са предприети действия за проектиране и включване на тези отпадни води в пречиствателната станция на Созопол, която има достатъчно капацитет да ги поеме. 

Що се отнася до отпадните води на бургаския квартал Крайморие, които също се изливат в морето, то вече е изготвен проект и предстои те да бъдат включени в пречиствателната станция в "Меден рудник". 

Засега обаче и това лято на юг от Бургас ще продължат да съществуват невралгичните точки, където непречистени води ще се смесват с морските талази. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки