Ветко Арабаджиев недосегаем, държавата вдигнала ръце от него


Ветко Арабаджиев недосегаем, държавата вдигнала ръце от него
Снимка: Офнюз
15 Май 2018, Вторник


Незаконната му пречиствателна станция на "Елените" е натрупала глоби за над 7 милиона лева, които той нито обжалва, нито плаща, оплака се в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова

Автор: Силвия Горанова

Повече от десет години цялата държава е безсилна да се справи с проблемите, които създава в Свети Влас пречиствателната станция за отпадни води "Елените" в едноименното ваканционно селище. Съоръжението - собственост на скандалия хотелиер Ветко Арабаджиевна - няма лиценз за ВиК оператор, но въпреки това събира такси.

Освен това капацитетът на пречиствателната станция отдавна е изчерпан, но от страна на собственика не е вложена нито стотинка за модернизация. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе на посещение в Слънчев бряг.

Тя уточни, че за установените нарушения при всяка проверка, извършвана от РИОСВ-Бургас и РЗИ-Бургас, на пречиствателната станция са налагани санкции, които възлизат общо на над 7 милиона лева. Само последната му глоба е в размер на 600 000 лева. Ветко Арабаджиев не ги оспорва, но не ги и плаща.

Почти в прав текст Ангелкова призна, че държавата е вдигнала ръце от бизнесмена и като последна, отчаяна стъпка, е пратила прокуратурата и НАП да проверяват дейността му.

Морално остарялата пречиствателна станция е строена в годините на тоталитаризма, за да обслужи малкото тогава в.с. Елените. От  20 години насам към нея постепенно са прикачени огромните курортни комплекси наоколо, където в пиковия период отсядат стотици хиляди души.



ПОСВ-Елените е придобита при приватизационна сделка, заедно с ваканционно селище „Елените“, преди 2002 г. от "Виктория Туристик" АД.

От документи от предишни проверки на РИОСВ става ясно, че е констатиран незадоволителен ефект на пречистване на отпадъчните води и значително превишение на нормите за качествата на крайбрежните морски води.

От коментара на Ангелкова става ясно и още нещо. Много от потребителите, които се отчитат на  Ветко Арабаджиев, ги е страх да се оплачат или да спрат да си плащат. Притеснявали се, че ще той ще им спре водата. Оказва се, че и водопроводът, изграден в селището, е негова собственост.

А иначе бизнесменът начислява на всички такса за пречистване на водата, каквото всъщност не се прави и така се оказва, че взима неправомерно пари от жителите на Свети Влас.

Според Ангелкова с безобразията на хотелиера би следвало да се занимае и Агенцията по следпреватизационен контрол, най-малкото заради отказа му да инвестира в разширяването и модернизирането на остарялото съоръжение.

Междувременно стана ясно, че държавата вече е отредила терен за нова пречиствателна станция, която ще реши проблема на „Елените“ и на Свети Влас. Очаква се строежът й да започне до 2020 г.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки