Кралевското съкровище и част от най-старото злато в Европа идват в Бургас


Кралевското съкровище и част от най-старото злато в Европа идват в Бургас
Снимки: РИМ-Русе
10 Май 2018, Четвъртък


Изложбите са част от програмата на РИМ-Бургас за европейската инициатива „Нощ на музеите“

Автор: Десант

Кралевското съкровище и най-старото злато в Европа от Варненския халколитен некропол ще очакват бургазлии в зала „Трезор“ на Археологическия музей в Нощта на музеите – 19 май (събота).

Тракийското съкровище от с. Кралево, Търговище, е открито през 1979 г. в гроб на висш аристократ, живял през III век пр. Хр. След кремация останките му били събрани в позлатен съд - хидрия, и погребани в могилата заедно с дарове от злато, сребро, керамика.

Цялото съкровище се състои от 47 златни апликации с емайл, начелник, златни плочки с изображения на грифони, медальони  с изображения на Херакъл, обеци, гривни за ръце, украса от сбруя на кон. Използвани са различни златарски техники – изчукване, леене, гранулация и др.



Вероятно ювелирните изделия са изработени в златарското ателие на древния морски град Месамбрия – днешен Несебър.

Второто златно съкровище, което ще може да бъде видяно в Археологическия музей, гостува в Бургас за второ поредно лято поради големия интерес и многократните запитвания на посетителите.

Признатото за най-старото злато в Европа е открито в т. н. Гроб № 36 от Варненския халколитен некропол. Според изследване в Оксфордската лаборатория намерените златни предмети се датират от 4600-4400 г. пр. Хр.

Интересното е, че във въпросния гроб не е намерен скелет, а символично са погребани както чисто женски, така и чисто мъжки атрибути. Най-вероятно в този гробен комплекс са събрани одежди, украшения и инсигнии на 5-членно владетелско семейство, от които само златните предмети са 857 с общо тегло 0,789 кг.

Двете изложби ще бъдат открити на 19 май от 18 ч. в Археологическия музей на ул. Богориди № 21 като част от програмата на РИМ-Бургас за европейската инициатива „Нощ на музеите“.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки