Лекция в Бургас припомня „Бунтът на Набоков"


Лекция в Бургас припомня „Бунтът на Набоков"
Снимка: РИМ-Бургас
09 Май 2018, Сряда


Руският капитан, оглавил русофилските диверсии в Бургаския край загива в горите на Странджа планина


Историкът Владимир Анигностов ще представи в бургаския исторически музей на 11 май драматичните събития след абдикацията на княз Александър I от българския престол (26 Август 1886 г.), когато за Княжество България настъпва периодът, наречен от съвременниците „смутното време“. 

Лекцията му на тема: „130 години от русофилските диверсии в Бургаския край. Бунтът на Набоков“ е част от образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“.

В онези далечни вече времена назначеният Регентски съвет управлява в условията на заплаха от руска окупация, а Великите сили заемат изчаквателна позиция. Руски военни кораби акостират на българските пристанища, а регентите, начело със Стефан Стамболов, обмислят крайни мерки за защитата на страната.

В Южна България, в Перущица, Бургас и Сливен се случват въоръжени акции, организирани от офицери русофили. Те не се подкрепят от населението и завършват неуспешно.

Водач на бунта в Бургас е руският капитан Николай Набоков. На 22 октомври 1886 г. той, заедно с
проруските офицери извършват арести на привърженици на регентството в гарнизона и града.

Бунтът скоро е потушен след като пристигат подкрепления от Айтос. Една година по-късно, Набоков организира втора диверсия. Дебаркира на българска територия - южно от Бургас, начело на чета привърженици и наемници, снаряжени от руското правителство.

В горите на Странджа отрядът му е атакуван от български военни части и след кратко сражение е разбит. Там загива и капитан Николай Набоков. Така, Княжество България, със свои собствени сили, успява да неутрализира заплахата от масови междуособици и възможната окупация от чужди военни сили.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки