Дипломатът историк проф. Ангел Димитров ще води преговорите с Македония за общите исторически събития


Дипломатът историк проф. Ангел Димитров ще води преговорите с Македония за общите исторически събития
09 Май 2018, Сряда


Вижте кои ще са членовете на мултидисциплинарната експертна комисия от българска страна

Автор: Десант

Проф. Ангел Димитров, който е доктор на историческите науки, ще бъде председател от българска страна на екипа, който участва в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси с Македония. Това реши днес правителството, което избра съставът на комисията.

По силата на договора за добросъседство тя ще обсъжда и решава исторически образователни и други въпроси. Целта й е да допринесе за „обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.

Членове на междуправителствената комисия са министри или техни заместници. Редовните й заседания ще се провеждат веднъж годишно или при необходимост, по искане на една от страните.

Съпредседателят на комисията – проф. Ангел Димитров, д.и.н., е бивш посланик на България в Скопие и Белград. Заместник-съпредседател ще бъде доц. д-р Наум Кайчев, преподавател по съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски“, бивш генерален консул в Битоля и Торонто, член на Македонския научен институт.

Членове от българска страна ще бъдат: Момчил Методиев - доктор на историческите науки, главен редактор на „Вяра и общество“, бивш дипломатически служител в МВнР; проф. д-р Иван Илчев, преподавател в СУ ,.Св. Климент Охридски“; доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН; проф. д-р Кирил Топалов, преподавател по старобългарска и възрожденска литература, посланик на България във Ватикана, и доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки