Милосърдието на царица Елеонора след катастрофалното земетресение в Търново


Милосърдието на царица Елеонора след катастрофалното земетресение в Търново
05 Май 2018, Събота


Нейно величество пристига на място, за да се запознае с последиците от бедстието

Автор: Борислав Гърдев

На 1 юни 1913 г., събота, в 11, 28 минути силно земетресение връхлита Търново,  Горна Оряховица и Лясковец. Само за 20 секунди след три отвесни труса градовете са превърнати в развалини.

Във Велико Търново са разрушени историческите църкви, включително „Свети 40 мъченици”, а катедралният храм „Рождество Богородично” е напълно унищожен. Най-тежко пострадва сградата на мъжката гимназия „Свети Кирил”, служила за лазарет, като под руините й остават десетки войници, ранени в Балканската война.



Според данни на застрахователното дружество „България” сградтият фонд в Горна Оряховица е унищожен на 85 %. Срутени са новият театър, казиното, хотел „Борис”, клонът на БНБ, читалище „Напредък”, сградите на захарната и керамичната фабрика, както и църквите „Света Троица”, „Свети Георги”, „Света Богородица” и „Свети Атанасий”. В руини са основното училище и Девическата гимназия.



В Лясковец и Долна Оряховица пораженията върху постройките достигат 60%.

По щастливо стечение на обстоятелствата от този ден България име ново правителство, начело със Стоян Данев, което предприема необходимите действия за справяне с природната стихия.

Съпричастна с пострадалото население в района е и царица Елеонора. Само час, след като научава за бедствието, тя изпраща телеграми до водещите софийски издания с апел за събиране на средства в полза на пострадалите.



Същият следобед с малка свита тя пристига на място да се запознае с последиците от бедстието.

В Търново царицата посещава гимназията „Свети Кирил”, вече наполовине срината.
От прозорците й продължават да се веят пояси от чаршафи, по които нещастните ранени се опитват да се спуснат, но малцина оцеляват след падането на земята.

Елеонора е потресена от срещата с осемгодишно момиченце, затрупано до кръста, но все още живо, което стиска в ръка кукла и с пресипнал глас и безумен поглед повтаря само: „Дай ми, дай ми!”. Царицата прави опит,, хващайки го за раменете, да го изтегли от клопката, но притичалият отряд войници доста грубо я избутва с оправданието: „Извинете госпожо, но това не е ваша работа!”.



Нейно величество посещава още Горна Оряховица и Лясковец, дарявайки лични средства за пострадалите.

На връщане към София, след разклона за Тетевен, Елеонора започва да се чувства зле, повръща, но не търси лекарска помощ, смятайки, че случилото се с нея е временно неразположение.

Всъщност болестта й, започнала още от фронта при Чаталджа, напомня за себе си и ще я отнесе в гроба  на 12 септември 1917 г., когато тя е само на 57 години.




В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки