В Трявна започнаха „Дните на дърворезбата“


В Трявна започнаха „Дните на дърворезбата“
04 Май 2018, Петък


И тази година ще се проведе традиционният облог между майсторите на длетото

Автор: Десант

За втора поредна година в Трявна се провеждат „Дни на дърворезбата“. Именно в града на старите майстори на художествени занаяти преди много години е създадена първата художествена школа от времето на Възраждането. 



Днес в тамошните рeзбaрcки ателиета рaбoтят виcoкoквaлифицирaни cпeциaлиcти, някoи oт кoитo пoтoмци нa cтaритe мaрaнгoзи. Те са хората, които пазят художествените занаяти живи, създавайки уникални творби, с които продължават да прославят тревненската художествена школа.

​Любопитно е да се отбележи, че през тази година се навършват 210 години от емблематичния за Трявна художествен облог между Димитър Ошенеца и Иван Бучука, резултатите от който – майското и юлското слънце, могат да се видят и днес на таваните в две от стаите на Даскаловата къща.

Изпълнението на тазгодишния облог между майстори дърворезбари, тревненци и гостите на града и общината ще имат възможността да наблюдават на площад „Пенчо Славейков“.

Програмата на „Дните на дърворезбата“ включва още демонстрации на художествени занаяти и художествена обработка на дърво и камък, дърворезба, иконопис, рисунки върху различни материали, които ще се състоят на площад „Капитан Дядо Никола“.



На 5 май ще има представяне на традициите и културата на Мароко в Галерия „Гъбенски“.

Като част от програмата на събитието тази година се ще открият две изложби – на дърворезба и на студентски произведения, изработени от възпитаниците на Национална художествена академия, както и творби на единствения дърворезбар у нас, който носи званието „Уста майстор“ – Дарин Божков.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки