Правителството дава над 2 млн. лв. за издръжка на частните училища и детски градини


Правителството дава над 2 млн. лв. за издръжка на частните училища и детски градини
02 Май 2018, Сряда


Предоставят се и средства за стипендии на възпитаниците им

Автор: Десант

Правителството одобри допълнителни трансфери към общини в размер на 2 140 039 лева. Средствата са предвидени в централния бюджет и се отпускат за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците в частните детски градини и училища и за изплащане на стипендии на учениците в частните училища.

Със Закона за предучилищното и училищното образование е дадена възможност за включване на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране. Това се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците в частните детски градини и училища се предоставят по бюджетите на общините, на чиято територия се намира тяхното седалище.

Общинските администрации, от своя страна, ще разпределят получените средства между образователните институции въз основа на броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и на стандарта за дете и ученик, стандарта за група и паралелка и стандарта за институция, определени от Министерският съвет.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени шест частни детски градини и девет частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв.

Неизразходваните в рамките на текущата бюджетна година средства могат да се използват от частните детски градини и частните училища само за финансиране на същите дейности през следващата година.

С промяна в Наредбата за условията и реда за получаване на стипендии на учениците след завършено основно образование и на учениците в частните училища се предоставят средства за стипендии, като финансирането ще започне от втория учебен срок на учебната 2017-2018 г.

За бюджетната 2018 г. за стипендии на учениците след завършено основно образование в частните училища ще се предоставят общо 283 904 лв. Средствата са разпределени за учениците от 46 частни училища на територията на 10 общини.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
какво правят
02.05.2018 16:10:18
0
0
Като гледам какво ... правят... т. е. нищо. Да се чуди човек защо, за какво се плаща? И сигурно - два пъти родители и бюджет...
1
Недялка димитрова
02.05.2018 09:14:24
1
0
Щом е така би трябвало да подкрепят и дребния частен бизнес ,или го правят,защото техните деца са в тези училища и детски градини?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки