Заради античния град Скаптопара строителството на "Струма" може да се забави две години


Заради античния град Скаптопара строителството на "Струма" може да се забави две години
Снимка: btvnovinite.bg
29 Април 2018, Неделя


Експертна група предстои да вземе решение дали да се запазят старините

Автор: Десант

С две години може да се забави строителството на АМ "Струма", ако преместим трасето заради археологическите находки от античния град Скаптопара в района на селата Покровник и Зелен дол, каза пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той съобщи, че е сформирана експертна група, която предстои да вземе решение по казуса.

„В случая с разкопките в никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса - бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град“, посочи Нанков.

Министърът добави, че е осигурен финансов ресурс в размер над осем милиона лева за разкопките по цялото протежение на АМ „Струма“ - в участъците лот 3.1 и лот 3.3“.

"Трябва да минаваме през нови имоти, които нямат парцеларен план, няма процедури по отчуждаване. Ще трябва да стартираме нови процедури, това ще отнеме голям финансов ресурс. Но не може да измерваме историята на базата на няколко милиона лева, ако се наложи изместване на трасето", изтъкна още Нанков.

Според него няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология.

В края на изминалата седмица общински съветинци от Благоевград настояха за извънредна сесия с искане за референдум за запазване на . Въпросът ще е свързан със запазването на Скаптопара – древното селище, открито по време на археологически разкопки край село Покровник.

На терен от 120 дка там археолози намериха останки от църква, баня и непокътната гробница от III в. До три месеца проучването трябва да приключи и на това място да мине АМ „Струма”.


В категории: Новини , Античност , Археология

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Скаптопара
30.04.2018 22:45:09
1
0
https://www.youtube.com/watch?v=sezmBfst4v8
1
Дядо Вертолет
30.04.2018 09:15:21
2
0
"Според него няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология."

Със съвременните методи в археологията.... Не знам вие още на ниво булдозери ли сте или не сте чули за ехографско изследване, преди започване на всякакви видове изкопни работи.... Мале, мале, мале....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки