Античните обекти по Българското Черноморие влязоха в книга


24 Април 2018, Вторник


Първият брой от монографията на проф. д-р Иван Христов бе дарена  за библиотеката на музея Лувър, Франция

Автор: Десант

В монографията, издадена от издателство Уникарт на 432 страници, проф. Иван Христов - заместник-директор на Националния исторически музей, разглежда историята на крепостите в крайбрежната зона на провинция Хемимонт през Късната Античност. Добавени са и пристанищните зони, защото тези крепости едва ли биха могли да съществуват без контакта си с морето, осъществяван чрез византийския флот.

По някакъв общ белег книгата може да се счита продължение на поредицата „Български средновековни крепости и градове" (Градове и крепости по Дунав и Черно море) от която, за съжаление, през 1981 г. издателство „Г. Бакалов-Варна“ издаде само първия том.


Проф. д-р Иван Христов

В настоящата книга целите са скромни, казва авторът. Акцентът е само върху Късната Античност и то върху историята на крепостите в крайбрежната зона на провинция Хемимонт. 

Макар и на пръв поглед извън темата, в текста намира място и описанието на раннохристиянски храмове, построени извън крепостните стени, най-често при известните черноморски острови.

Описанието на обектите е плод на целенасочено археологическо проучване на екип на Националния исторически музей в периода 2011 – 2017 г.

Авторът възприема крайбрежната зона като сравнително тясна брегова ивица, маркирана с крепости и по-големи укрепени градски центрове, разположени на полуострови, вдаващи се в морето. Тази ивица е ограничена в северната и южна периферия на провинция Хемимонт от планинските масиви на Хемус и днешната Странджа планина.

Крайбрежната зона достига навътре в сушата средно до 20 км. По друг начин следва тя да се разглежда на изток към морето, където зоната е отворена за активно корабоплаване и стопанско развитие, зависещо от морето.

В структурно отношение книгата съдържа бележки относно: границите на провинция Хемимонт, класификацията на крепостите и пристанищата (пристанищни зони), използването на железни котви в епохата, вида на византийските кораби, морските течения и маршрути, и стоките, плод на морска търговия.
 
Основната част включва описание на всички известни крепости и пристанищни зони от гр. Обзор до селата Limankoy и Igneada в Република Турция. Акцентирано е върху фортификацията на обектите и наличието (там, където археологическите проучвания са напреднали) на вътрешно застроени структури като храмове, жилищни и стопански сгради.

В книгата е намерило място описанието на: късноантичния град при съвременния гр. Обзор (Templo Jovis ?); крепостта на нос Емине;преградна стена „Керемис“ при с. Св. Влас; Месемврия; късноантичен Анхиало; Скафида; Деултум/Девелт през късната античност;крепостта „Горно градище“ при с. Дебелт; ранновизантийския град при полуостров Форос; остров Св. Анастасия; късноантичната крепост на полуостров Атия; крепостта Акра; ранновизантийският град на полуостров Хрисосотира; Созопол; старините на остров Св. Кирик; античното селище и средновековен манастир на остров (полуостров?) Св. Тома; селището при устието на р. Ропотамо (Херсонес ?); Вълчаново кале; Крепостта на Маслен нос; Урдовиза ; Кастро- Василико- Царево; Ахтопол; Нос Кастридж (Кастрицион ?); пристанищната зона и селище Тиниада- Стагнара- Staniera -Инеада и др.

Настоящето изследване, освен описателния характер, притежава и скромен принос към проучването на специфичната морска култура на населението в крайбрежната зона на Западния Понт през Късната Античност. Тази култура е проявление на по-стари традиции в т. нар. Крайморска зона (Морска Тракия) на Балканите през Античността.

Монографията ще бъде разпространена в големите книжарници в страната, университетски и музейни щандове за книги. Първият брой от книгата бе дарена  за библиотеката на музея Лувър, Франция.


В категории: Добри Вести , Античност , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
?
24.04.2018 16:34:51
0
0
Таз пък кратоса.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки