Край Рилския манастир започват авиоборба срещу ръждивата борова листна оса


Край Рилския манастир започват авиоборба срещу ръждивата борова листна оса
20 Април 2018, Петък


Целта е да не се допусне масово обезлистване на иглолистните дървета на територията на държавните горски стопанства в Дупница, Радомир и светата обител

Автор: Десант

Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница, Радомир и Рилски манастир са силно нападнати от гъсениците на ръждивата борова листна оса.

Основната част от засегнатите насаждения на площ от 7000 декара са в землищата на селата Владимир, Долна Диканя, Старо село, Друган, Стефаново, Червена могила, Студена, Боснек и местности около град Радомир. Около 800 декара са в землищата на селата Пороминово, Кочериново, Бараково, Мурсалево, Бураново и Боровец. Останалите близо 600 декара са в района на Дупница, Бобошево и селата Джерман, Крайни дол, Усойка, Циклово, Доброво, Сопово и Скрино.

За да не се допусне масово обезлистване на дърветата, Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), чието седалище е в Благоевград, организира въздушно пръскане с вертолет. Авиоборбата е разрешена от ОДБХ в Кюстендил и Перник и ще се извърши в периода 24-27 април при подходящи метеорологични условия. Горските масиви ще бъдат третирани с работен разтвор от „Димилин" и „Акарзин" с активно вещество дифлубензурон, уточняват от ЮЗДП.

От предприятието своевременно са информирали всички регистрирани пчелари да не пускат пчелите на паша в дните, в които ще се извърши въздушното пръскане. За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени заинтересованите кметства и държавни институции.

Ежегодният мониторинг в горите и анализите на Лесозащитна станция - София потвърдиха необходимостта от провеждане на авиоборбата. Целта е да не се допусне масово обезлистване на боровете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки