Синът на отец Боян Саръев издаде книга за българите мохамедани в Северна Гърция


Синът на отец Боян Саръев издаде книга за българите мохамедани в Северна Гърция
13 Април 2018, Петък


Явор Саръев е категоричен, че става дума за ислямизирани славяни

Автор: Георги Кулов

От печат излезе дългоочакваната книга на сина на отец Боян Саръев – Явор, за българите мохамедани в Северна Гърция. Тя е под надслов  „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ в.”. 

Изследването е дисертационният труд на Явор Саръев, защитен след сериозни проучвания в архивите на южната ни съседка.

Авторът приема терминът българоезични мюсюлмани, имащ гражданственост в Гърция. В книгата той посочва, че изследването му е насочено към „помаците“ от Ксанти и Комотини.

Явор Саръев започва изследването си с прегледа на най-ранните сведения за българите мохамедани в Северна Гърция по време на Османската империя. Той е категоричен, че става дума за ислямизирани славяни.

Фокусът на книгата е в по-ново време, като се прави преглед на състоянието на общността през първата половина на ХХ в., след Втората световна война, до Кипърската криза, по време на военния режим и след влизането в Европейската общност.

Специално внимание е отделено на либерализацията на политиката на гръцките власти, водеща до отмяна на редица рестрикции към мюсюлманското население и преди всичко към българите мохамедани. Акцент е поставен и върху образователната политика.

Явор Саръев се спира и на действията на турското консулство в Комотини за разширяване на влиянието на Турция сред българите мохамедани. Той разглежда дейността на знаковата фигура на Ахмед Садък.

В книгата е отделено внимание и на неправителствените организации сред българите мохамедани за осъществяване на политиката на гръцката държава. Явор Саръев е категоричен, че тя е насочена към формиране на отделен етнос - помашки.

Авторът на изследването е роден през 1984 г. в Крумовград. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ през 2002 г. Продължава образованието си в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2010 г. завършва магистърска програма „Балканите между християнство и ислям“ с тема „Дружба Родина - създаване, дейност и разгром“. Защитава докторска дисертация на тема „Българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия през втората половина на ХХ в. ” под научното ръководство на проф. дин Георги Даскалов и доц. д-р Михаил Груев.

Източникkardjali.bgvesti.net


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки