Над 40% от българите смятат, че има предварително набелязан печеливш кандидат в обществените поръчки


Над 40% от българите смятат, че има предварително набелязан печеливш кандидат в обществените поръчки
02 Април 2018, Понеделник


Провеждането им изцяло по електронен път гарантира повече прозрачност, сочи анкета на БТПП

Автор: Десант

Над 40% от българските компании смятат, че има предварително набелязан за печеливш кандидат при избора за изпълнител на обществени поръчки.

Това сочат резултатите от анкета, проведена по електронен път сред членове на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) в периода от 12 - 16 март.. Тя е направена по повод среща с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове у нас.

Малко над 20% от анкетираните са участвали в обществени поръчки и са ги печелили, а 20% никога не са участвали.

Причината за незаинтересоваността от тяхна страна се дължи ред причини: попълване на много и сложна документация, непосилни за малките и средни предприятия (МСП) гаранции, липса на информация за поръчките, невъзможност за МСП да извърши целия обем на поръчката.

Над 62% от анкетираните предлагат обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясни критерии; 44%  счичат, че не трябва да се  включват субективни критерии – като отлагане на плащанията, специфични конкретни изисквания, отнасящи се до определен модел / услуга;  38% предлагат да се предвижда определен процент от обществените поръчки да бъде изпълняван от МСП; а 30% предлагат да отпадне възможността за директно възлагане на поръчки или чрез преговори с конкретно избрани фирми.

Проучването на БТПП показва,че след влезлия от април 2016 г. нов ЗОП едва 13% от анкетираните компании забелязват подобряване в прозрачността на процедурите за обществени поръчки, 56% не забелязват никаква промяна, а 31% не могат да вземат отношение по въпроса, защото нямат преки наблюдения.

В анкетата се предлагат множество варианти за противодействие срещу корупционните практики. Във всеки един от етапите на осъществяване на обществената поръчка, ако се създадат подходящите условия, корупцията може да бъде преодоляна.

Чрез прозрачния процес (провеждане по електронен път) ще се премахне лошия имидж на обществените поръчки и лошите практики - малък брой компании да са в постоянно печелившите, макар с не толкова добри предложения (оферти ), обобщават от БТПП.


В категории: Новини , Репортажи

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
манипулации
03.04.2018 04:39:18
0
0
Проблем е и Завистта към Европа. манипулацията, играта с това... Заради праховите частици.
4
въпроси
03.04.2018 04:31:30
0
0
"Сидеров предлага да организира ЕС-Русия." медиапул
Симпатизираме на активното противопоставяне срещу "войната за под Блатото". Това се прави и от ТВ Скат.
Но, съветниците на г-н Р. Плевнелиев реагираха ли на известния инцидент с "окото" на Президента? Не! Защо? и досега не ми е ясно.
А защо Полша, примерно не се ангажира? Или Румъния? или Украйна или Чехия и т.н? (без пропаганди, реклами и т.н - това е работа на ООН) Намерете примерно издания за Полша, различни - да се ориентират. Малко грамотност - както за Европа, така и за нашата история.
Как се управляват тези процеси във времето - също се поставя като въпрос?
когато фактите са ясни, и боговете мълчат. нали така.
3
война - за под Блатото!
02.04.2018 18:38:57
0
0
Който е способен да се хармонизира с Европа - е нежелан. Така се оказва. Ние трябва да сме у блатото, т.е с Времето - се води война за под Блатото!
2
въпроси
02.04.2018 18:25:49
0
0
Нелепи коментари на Мики Маус за "не-сигурности". Сектор не-сигурност. Не знам кой какво е видял в Европа, но аз не познавам такава Европа. (транфери с временно-заети - сигурно има проблеми, но аз не съм се занимавал, въобще. нямам мъзможност за коментар). Но България - на частно, като се казва, също такава престъпност и заяждане!!!! Като се види чужденец- всичко влиза в действие. мики-маус, всякакви фантасмагории. Извън деловия тон и т.н.В огромната си част/климат. Защо - защото не се въвежда хармонизация с Европа! Манталитетът трябва да остане същият. Даже се влошават нещата. Т.е престъпността ще отпадне. Този дърварски, мутренски методи на бизнес. И култура!!! Не мога да кажа доколко реално се отразява Европа в България. Тази хармонизация по принцип не се направи в България!!! При тези заявки на България - е следвало даже да се гарантира влизането и разпространението на информация от там в нашите медии, издания и т-н. По медиините драматургии и постановки. При тези условия - критиката може да бъде само институционална, а тя липсва... Това ,че хората протестират там, не означава, че има несигурност. Вероятно данните също са различни по престъпностите за различните държави. Кой навлиза в подобни анализи, спрямо българския гражданин??? Всичко е омраза... срещу човека, беззаконие и т.н.!!!
1
въпроси
02.04.2018 18:05:32
0
0
"Трите превъплащения на Борисов" Медиапул. Интелигентно поставени въпроси. Спрямо България - са ясни нещата. Защо не си уреждат/поставят - не знаеме.
Точно така, както дали България желае да бъде европейска страна? Същият въпрос стои и за ОНД? Кое е не е ясно по съветския комунизъм, за да се продължават тези нямащи отношение към проблемите неща??? Само да се трупат нови? И Престъпности?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки