Ята от хвъркати се трупат край дигата на Мандренското езеро


Ята от хвъркати се трупат край дигата на Мандренското езеро
Снимки: Авторът
01 Април 2018, Неделя


На 1 април светът отбелязва Международния ден на птиците

Автор: Диана Славчева

На 1 април отбелязваме Международния ден на птиците, който се празнува по целия свят от 1906 г. Решението за обявяването му е взето по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Именно птиците са тези, които символично посрещат и изпращат сезоните, носят естетическа наслада за окото, защото пъстротата и разнообразието им нямат граници. Включени са в много митове и легенди, част от световният фолклор, като дори са почитани като божества или пратеници на провидението.

Те са източник както на храна за нас, хората, така и на вдъхновение. На тях дължим някои от най-използваните човешки изобретения като крилата и формата на летящите ни машини, циповете на дрехите, които използваме всеки ден, те са в основата на цялата наука, наречена аеродинамика. Този клас гръбначни животни е успял да овладее много преди нас въздушното пространство и дори само този факт е достатъчен, за да ги харесваме.

Днес обаче, за съжаление, много видове птици са заплашени от изчезване. 

България е една от страните с Европа с най-голямо птиче разнообразие. 70% от всички видове птици в Европа могат да се видят и у нас – 409 вида. 14 от тях са световно застрашени. От 38 вида грабливи птици, които населяват Европа, 36 се срещат у нас.

Над българското Черноморско крайбрежие минава вторият по значимост миграционен път в Европа – Виа Понтика, през който ежегодно  прелитат милиони птици на път към Африка и обратно. На нашето Черноморие  се намира защитената местност „Пода“, която е мястото с най-много птици на квадратен километър – 269 вида на 1 кв. км.

Тези дни, край преливника на дигата на езеро Мандра край Бургас може да се види истинско стълпотворение от хвъркати. Причината е, че шлюзовете са отворени максимално, за да се оттече в морето събралата се през зимата в Странджа вода. И съответно   водните талази носят обилно количество риба, заради която птиците се тълпят в тукашната защитена местност Узунгерен на многочислени ята. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки