Варненската катедрала се нуждае от спешен ремонт


Варненската катедрала се нуждае от спешен ремонт
Снимка: pochivka.bg
30 Март 2018, Петък


Дъждовната вода се просмуква в стените и руши уникалните стенописи, дело на руския художник Николай Ростовцев

Автор: Десант

Вторият по големина храм в България - катедралата „Св. Успение Богородично" във Варна, се нуждае от спешен ремонт. За него ще са нужни над половин милиона лева.

До момента  митрополията, с помощта на местната община и финансов благодетел, са осигурили около 2/3 от сумата за ремонт. За останалите пари ще се разчита на даренията от миряни. Ако нужните средства бъдат събрани следващите месеци, обновяването на светинята ще се извърши през това лято.

Най-голям проблем създава покрива, който при всеки дъжд тече. Основен ремонт не му е правен от 40-те години на миналия век.

Дъждовната вода се просмуква в стените и руши уникалните стенописи, дело на руския художник Николай Ростовцев. Те са реставрирани преди петнадесетина години, но състоянието им бързо се влошава.

Храмът, който е една от емблемите на морския град, е построен преди повече от 130 години. Той е обявен за паметник на културата. Направен е по плановете на одески архитект като за модел е взет Петерховския храм в Петербург. Първият камък за изграждането на бъдещата катедрала е положен лично от княз Александър I Батенберг.



В категории: Църкви и манастири , Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
още
30.03.2018 17:27:35
0
0
Как ( да) приемат хората това? Имаме съседи, които не са добре. Вкл. не искат да им се говори на "ти"! Да ги заговаряш, обръщаш на "Ти". Можеш да ги заговориш - отговаря се на "Вие".!!!! Притеснено, деликатно, възпитано и Образовано!!!
Днес ми звънят по телефона и други познати - лудват хората!!! Какво мога да обясня? Докато някой не реши или не му наложат, че в тази държава има да се върши работа. И тя поне за това - е Елементарна!!!
1
Въпроси????!!!!
30.03.2018 17:13:32
0
0
За Мръсотията! Понеже сложиха (нов) асфалт на частно до нас. И изведнъж, понеже е нов, черен... лъсва цялата Мръсотия. Праховите частици,т.е. в България - кал. Затова не правят никакви ремонти, поддръжки и като хората. Останалото от миналото... е някакъв бозаво-циментов цвят, настилките. И стои прашасало, или колкото може да се слее, с околната среда.... Новият, мият го всяка сутрин с четка и със пяна - обаче, наслагват се "прахови частици"/става леко кафяв.... После към тази инфрактруктура... са 70% коли трошки. И разбира се немити и кални!

2. За англичаните. Как беше този "гейт" - Скрипал, Пучдемон в Германия.... Понеже в България новини, информация, която се отнася примерно до: (не влиза! информация; нито се дискутират тези проблеми, тези престъпности!!! нито други проблеми)
*коли - в Германия колко бяха иззети, Нови коли? 500 хил? 1 млн? 1.5 - 2 млн.? Понеже нещо не било изправно по двигателните системи и емисиите.
*корупция - руска мафия в Германия - за здравеопазването беше; заради Румъния- веднъж, два пъти влязоха обобщени данни за (борбата срещу) корупцията в Румъния. Количество! осъдени, само високи длъжности, постове.
*Русия в Англия. Абрамович, който за 2-3 години - милиардер ли е, какво ли е? И все спорт. Най-лесната работа.... ???
* в България - като се почнат нещата от т.нар. Промени. Имаше една яхта, на Робърт Максуел, който е бил в делови връзки с комунистическите страни, която яхта избухна/взриви се. Издателство е имал също. И е издал "трудовете на Т. Живков" в много луксозни издания. Едва ли има човек, който би ги чел на български. После това става, след като СИВ е ясно, че ще пада, чака се да падне. В Унгария - 3 год. преди 1989 г. има многопартийна система. Някой знае ли тези неща, тук в България? Вкл. сега? После, изнесени пари, фирми... После имоти на Т. Вълчев, БНБ дъщеря му по Виена; Барбуков, строителен предприемач, пропаганда - и той Виена, след като тука нищо не е създадено. По САЩ, Италия и т.н.....целия т.нар. преход. Нии сме леви и мислиме за хората. Сърбия също? Правиме добро, затова управляваме фирми, отнасяме се добре с работниците и служителите и сме много кадърни и способни. Къде са тези пари??? Къде има законодателство за работници? На каква още квалификация може да бъде наречено всичкото това? и мръсотията с колите. 30 години. Управляваме градовете (и хората)? С коли, лъжи, мафия, престъпности.... 30 години - няма полиция да си свърши работата, да прекрати това издевателство над хората. Как може да не ги изкарат и да не ги спрат и изчистят, извадят от употреба? Спекулация/игра с Омраза, лъжи, МПС (това е чиста омраза, в най-изродения си, невъзможно за повярване концепция!!!) Сигурно тези престъпности са и в Русия (доколкото въобще в България някога е влизали реална информация за Русия)
"Крути мерки ще засегнат заведения магазини и митинги" (медиапул) А МПС - тата трошки и мръсотията??? И израза толкова време на Омраза?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки