Румен Порожанов: Областният директор на БАБХ ще бъде уволнен заради проблема с бедстващите коне


Румен Порожанов: Областният директор на БАБХ ще бъде уволнен заради проблема с бедстващите коне
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
29 Март 2018, Четвъртък


По думите на земеделския министър, проблемът е в самото регистриране на животновъдния обект, за което вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили

Автор: Десант

Директорът на кюстендилската дирекция на БАБХ ще бъде уволнен заради изоставените коне в Осоговската планина, съобщи министърът на земеделието в ефира на bTV.

Основната слабост, която е допусната, е била при регистрацията на животновъдния обект. След като е нямало нормални условия на живот на конете, не е трябвало обектът да получи разрешение. Затова директорът на кюстендилската дирекция на Агенцията за безопасност на храните ще бъде уволнен, обясни Румен Порожанов.

Той допълни, че вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили.

Порожанов припомни, че в момента може да се кандидатства за субсидия за отглеждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, но заедно с това собствениците взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лв. за декар. После обаче повечето собственици на коне ги пускат да се разхождат на свобода, а това от една страна застрашава живота им, от друга – създава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

"Правим анализ при какво ниво трябва да счита, че една порода е изчезваща и рядка“,  уточни Порожанов.

По думите на министъра собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията. Но не може да каже дали ще бъде санкциониран и за смъртта на животните.

Припомняме, че в понеделник прокуратурата започна разследване престъпление по случая, както и дали е имало злоупотреба с евросубсидиите. Държавното обвинение е изискало информация от ДФЗ как са разходвани средства и доколко субсидията, която собственикът на стадото коне Петър Пищалов е получавал, е използвана по предназначение, за да се грижи за животните.

Във вторник собственикът на конете бе призован на разпит в районната прокуратура в Кюстендил.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки