Къде в България може да се видят... широколистни джунгли


Къде в България може да се видят... широколистни джунгли
28 Март 2018, Сряда


Така наречената лонгозна гора почти не се среща в умерения климатичен пояс

Автор: Дина Харизанова

Красива и невероятно богата на изумителни гледки е българската природа. В България може да се видят уникални пейзажи, каквито рядко се срещат на други места по Стария континент. Колкото и да е невероятно, у нас може да се види дори и... широколистна джунгла.

Наричана още лонгозна гора, тя почти не се среща в умерения климатичен пояс. Единствената друга страна, където има такъв природен феномен, е Франция.

На наша територия лонгозни гори са оформени по поречието на реките Велека, Ропотамо и Камчия.

Най-северната лонгозна гора в Европа също е в България - това е "Балтата", която се намира край село Кранево.

Повечето дървета в резерват „Камчия" са вековни, а височината им е около 50 метра. Те растат най-вече покрай долното течение на едноименната река, в местността Камчийски пясъци. Това е една от малкото гори в Европа, където се открива ясна етажност, като през лятото слънчевите лъчи почти не достигат до най-ниския етаж.

Флората включва още обилно количество лиани, заради което се нарича и широколистна джунгла. Други видове, които допринасят за екзотичния вид на този див лес, са блатното кокиче и блатната лилия.

Той е дом на лисици, сърни, елени, диви свине, диви котки и дори видри. В района на резервата са установени 258 вида птици, което съставя 66% от установените в България видове. От тях 56 присъстват в „Червената книга на България".

Еестествените лонгозни гори от полски ясен, полски бук, черна елша и значително количество лианни растения са едни от най-живописните места в лиманна част и заливна тераса на река Ропотамо

Характерното там е, че в по-плитките участъци, разположени близо до бреговете, както и в районите, където са се образували крайречни езера, растат водни лилии и блатна тръстика.

Широколистните джунгли са разпрострени до там, докъдето сушата се залива от реката при пълноводие. В следствие на тези ежегодни наводнения се образуват дълбоки, тежки и плодородни наносни и блатни почви.

Лонгози се образуват там, където има преходни зони между преходноконтинентален и средиземноморски климат, които се характеризират с мека и относително топла и доста влажна зима, както и с повишена въздушна влажност.

Именно това създава идеални условия за израстването по тези места на доста вечнозелени и топлолюбиви видове и до оформянето на ясно изразена етажност и гъсти завеси от лиани.


В категории: Новини , Забележителности

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
защо
28.03.2018 15:18:11
0
0
Аз си спомням, че имаше и морски кончета. и светулки? защо не сте писали за тях?
1
защо
28.03.2018 15:18:07
0
0
Аз си спомням, че имаше и морски кончета. и светулки? защо не сте писали за тях?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки