Добри Войников за пръв път в историята на българския театър привлича жени актриси


Добри Войников за пръв път в историята на българския театър привлича жени актриси
27 Май 2019, Понеделник


Неговата „Криворазбраната цивилизация“ е насочена срещу пагубното външно подражание на европейските нрави и чуждите моди

Автор: Атанас Коев

Добри Войников, от чиято смърт на 27 март се навършват 140 години, е един от видните наши възрожденци - просветен деец, писател, драматург журналист, музикант и театрал. Той е основоположник на българския театър и е сред учредителите на Българското книжовно дружество-БКД (дн. БАН).

Изтъкнатият възрожденец е роден в Шумен на 10 ноември 1833 г. в родолюбиво и патриотично българско семейство.

Първоначално момчето учи в родния си град, където негови учители са видните наши просветители и книжовници Сава Филаретов, Сава Доброплодни и Иван Богоров. Особенно силно влияние му оказва Сава Доброплодни, събуждайки у 23-годишния младеж интерес към театъра с представянето на пиесата „Михал Мишкоед“ през 1856 г. По това време Войников установява контакти с унгарските и полските емигранти подвизаващи се в Шумен, като свири в оркестъра на унгареца Шафран.

В периода 1856-1858 г. той учи във френския колеж в Цариград. След като се завръща в родния си град, става учител и се заема с нелеката задача да реформира учебния процес в училището, в което преподава. Пише стихотворения и диалози, държи интересни и увлекателни сказки, създава оркестър, урежда театрални представления и композира училищни песни.

Заради родолюбивата си дейност и активното участие в църковните борби Добри Войников влиза в остър конфликт с част от шуменските чорбаджии и през 1864 г. е принуден да напусне родното си място, като се установява в румънския град Браила, ставайки учител в тамошното българско училище.

В периода 1866-1870 г. създава театрално дружество и за пръв път в историята на българския театър привлича жени актриси – М. Попович, Ал. Радионова, Ек. Василева и др.

Видният шуменец редактира вестник „Дунавска зора“ и написва няколко пиеси. Създадената от него театрална трупа изнася първото си представление „Стоян войвода“ през 1866 г., като още същата година тя гостува в Букурещ и се играе в салона на Националния театър на страната, в присъствието на румънския крал.

В периода 1871-1873 г. възрожденецът учителства в Гюргево. Преди това, през 1866 г. за известно време е член на Тайния централен български комитет, а в началото на 70-те години на XIX век се сближава с дейците на Добродетелната дружина. С тяхна помощ той успява да получи руско поданство и благодарение на него през 1874 г. се завръща в родния си град, където отново става учител.

След около две годишно учителстване Войников пак е принуден да напусне Шумен, поради неприятности с турските власти и местните чорбаджии. Когато избухва Руско-турската война (1877-1878 г.) е назначен за управител на сиропиталището в Петропавловския манастир над Лясковец. Тук той се заразява от тиф и умира на 27 март 1878 г., на 45-годишна възраст, в разцвета на творческите си сили.

Главната заслуга на Добри Войников е свързана с българския театър и драма. Той полага големи усилия за създаването на национален театрален репертоар. Патриотичните му тъжнения се проявяват в историческите драми „Стоян войвода“, „Райна княгиня“, „Покръщение на Преславский двор“, „Велислава“, „Възцаряването на Крума Страшний“.

Чрез величавите образи от нашето минало шуменският творец се стреми да пробуди националната гордост и самосъзнание у българина. Същевременно Войников посочва огромната патриотично-възпитателна роля на изкуството на Мелпомена. Според него „чрез театъра всеки може да види и ся научи своята длъжност към отечеството си, към народа си“.

С героичното си съдържание, с историческите образи и с патриотичните си призиви драмите на шуменския драматург силно вълнуват тогавашната публика, въпреки че притежават редица недостатъци в композицията, изображението на лицата, драматургията и езика.

С особена стойност се отличава комедията на Войников „Криворазбраната цивилизация“, която защитава здравата ни самобитна национална култура.  Тя е насочена срещу пагубното външно подражание на европейските нрави и чуждите моди.


„Криворазбраната цивилизация" на сцената на шуменския театър през 60-те години на миналия век

Със своето дело на пръв български драматург видният шуменски възрожденец успява да постави основите на някои традиции в комедията и особено в историческата драматургия у нас.


В категории: Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки