Малко Търново поправя историческа неправда, свързана с името на генерал-майор Алекси Попов


Малко Търново поправя историческа неправда, свързана с името на генерал-майор Алекси Попов
19 Март 2018, Понеделник


Обречен на забвение десетилетия наред, героят от Първата световна война най-сетне ще бъде почетен с паметник в родния си град

Автор: Севдалина Пенева

За българския пълководец генерал-майор Алекси Попов, на когото са се кланяли френски генерали, доскоро не се заеше почти нищо, дори и в родния му град Малко Търново. Героят от Първата световна война, отбил 60 атаки на французи и сърби при Каймакчалан, умира забравен от държавата, за която е служил.


Генерал-майор Алекси Попов

Името му и днес не присъства в списъка на генералите, водили Българската армия в паметни исторически битки, нито пък се произнася по време на възпоменания и вечерни проверки по време на национални празници.

Тази историческа неправда е напът да бъде поправена. В Малко Търново ще му бъде издигнат паметник.

Основна заслуга за това, името на генерала да излезе от забвение, има редакторът на издавания от Община Малко Търново вестник „Странджа“ Георги Цъгов, който пази лични спомени от детството си, свързани с именития си съгражданин.


Георги Цъгов

Журналистът бил на 5 годинки, когато веднъж баща му го завел в къщата на генерала. Казал му, ще видиш един велик и достоен човек. Цъгов помни как Алекси Попов, вече на преклонна възраст, го взел на колената си.

Този спомен изплувал в съзнанието десетилетия по-късно, когато чичо му, преди да издъхне на 94 години, го заклел да издири биографията на воина и да я направи достояние на съгражданите си.

Така Георги Цъгов започва издирване и събиране на справки, на архивни документи и на снимки, докато събере историята за героя от Каймакчалан. Принос за това имат и синът на Цъгов, както и Георги Бъклев от Малко Търново.

Забравените герои: Генерал Алекси Попов, когото властта лиши от орден „За храброст”

„Алекси Попов е получил добро образование в католическо училище, където изучава английски, немски и френски езици. Завършва българска гимназия в Одрин, а през 1892 г. се дипломира от Военното училище в София. В периода 1900 – 1903 г. учи в Николаевската генералщабна академия в Русия, където научава и руски език. От 1900 г. е на служба в първи пехотен софийски полк. Бил е командир на първа бригада на трета пехотна балканска дивизия, известно време е командир на трета пехотна дивизия и пета пехотна дунавска дивизия. През Първата световна война неговата бригада отбива 60 атаки на французи и сърби при Каймакчалан“, разказва Георги Цъгов. 

Героят от Каймакчалан

„На върха се изкачват французи и англичани, вместо да му скъсат пагоните, те му се покланят и го избират за парламентьор. Вместо да го отведат в плен като другите, те го упълномощават да отговаря по въпросите с военнопленнците и от едната стпрана, и от другата страна.

И, докато българите го забравят, англичаните честват 20 години от Първата световна война и канят на прием и военни почести двама български генерали – Иван Вазов и Алекси Попов. В тяхна чест са снети знамената до земята
, разказва още редакторът на в. „Странджа“.  


На това място ще се издига 2,7-метровият паметник на ген.-майор Алекси Попов

С решение на Общинския съвет от 21 ноември 2017 г. е определено място за паметник на генерал-майор Алекси Попов. Той ще се издига в тревните площи до общинския пазар в центъра на Малко Търново.

Първоначално е имало идея името му до бъде добавено на фасадата на храм „Успение Богородично“, но в последствие е взето решение да му бъде издигнат самостоятелен монумент, казва Мария Патронова, директор на Дирекция „Култура и образование“ в Малко Търново.

По изчисления на местната администрация, монументът ще струва между 13 и 14 хиляди лева. Първите 7 000 лв. са осигурени от Министерството на отбраната.

Паметникът ще бъде дело на Огнян Петков, авторът на барелефа на Александър Фол пред историческия музей в града (на снимката по-долу).



Постаментът ще представлява сив гранит, а барелефът на генерала ще бъде бронзов. Очаква се паметникът на генерал-майор Алекси Попов да бъде официално открит през август тази година.


Идейният проект


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Приятел на България
19.03.2018 20:04:47
0
0
Нашествие на Светослав I в България
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_I_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
Щом княз Святослав бил руснак а не украинец, поне според вас, то значи той е унщожил българската държавност и нЯма защо да бъдете признатели за 1878 г. Просто тогава "руснаците", всъщност украинците ви освобождават а това е само поправяне на стореното от тях през 971 г.
Повечето войници са украинци от Одеско и други крища на днешна Украйна. Не са руснаци и по-добре разбират полски, да не говорим за беларуски, от руски език.
Малоруси е руското име на украинците. Според тебе, нямало украинци въобще през 1878 г., само малоруси. Обаче през онова време имаше преобладаващо украинско население и в района на Кубан, не само в Луханско и Донецко.
Українці на Кубані
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%86%D1%96_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%96
А за про-сръбската и анти-бг. роля на Русия в Македония няма какво да добавя: тя е общоизвестна. От изявлението на Путин за „македонщината“ на братя Кирили и Методий до изказването на Лавров в Белград преди няколко дни в подкрепа на сръбската църква в БЮРМ и Черна Гора и против „схизматичната“ Охридска Архиепископия.
През 1878 г. отдавна имаше 3-4 различни народи: украинци, белоруси, руснаци и русини.

Вижте по-долу как един про-руски агент "историк" се опитва да ви държи заложници на Русия:
http://kostadin.eu/2018/02/25/долу-ръцете-от-3-март/comment-page-1/#comment-10774
Човешките жертви са толкова важни както организацията на войната, така че и украинците и руснаците са ви освободили.
През онова време цялата в цялата "Малорусия" живеят украинци които не са с руско етническо самосъзнание. Само през съветското време в Луханско и Донецко са се само-русифицирали но така или иначе, повечето войници произхождат от Одеско където тогава както и днес почти нямаше руснаци а само славяни които с украинско самоопределение.
Защо не казва нищо за анти-бг и про-сръбската роля на Русия която тя понастоящем и не само понастоящем играе в БЮРМ, така речената Македония, в полза на сръбската църква и държава?
Наистина Русия иска България винаги да бъде анти-западна и вследствие на това позволява на Сърбия и Румъния да си вземат Поморавието и Северна Добруджа, извинявайки се пред българите че тя беше принудена от западните Велики Сили да направи това.
2
Приятел на България
19.03.2018 12:19:59
0
0
https://twitter.com/factsbalkan/status/853268044449284097

Погледнете тази карта и ще видите че цялото днешно южно българско крайбрежие беше гръцко поне преди 1878 г. Освен гърцки имаше и много турци, така че българи почти нямаше. А това бяха (и още са) автохтонни гърци с хилядолетна продължителност а не както в така наречената Егейска Македония къдете наистина имаше през 1912-1913 г. автохтонно българско население (с изключение на крайбрежието и полуострова Халкидики където пак гърците бяха изконни) но продължителността на българската автохтонност е с хиляди години по-кратка от гръцката. Всъщност автохтонията няма значение или релевантност защото славяни са откраднали "Егейска Македония" от гърците и са ги славизирали/българизирали и така станаха изконно население на почти цяла тази гръцка територия. Това не може да е, няма как да е и не е историческо право за вас спрямо "Егейска Македония". Гърците са изгонили по-голямата част от тамошните българи но за съжаление там са останали да живеят още славяни. Много от тях обаче са с гръцко самоопределение, други са с "македонско" и други са с българско.
1
Приятел на България
19.03.2018 11:17:23
0
0
Това е гръцка земя, а не българска. Дори и българските историци (поне някои от тях) от края на 19. и началото на 20. век признаваха че гърците по южното (настоящо) българско крайбрежие са автохтонни, българите/славяните са дошли много по-късно а турците още по-късно. Прочетете книгата на Стоян Романски "Народописна карта на нова ромънска [=румънска] Добруджа" където той пише че гърците в Южна Добруджа не са изконни, за разлика от онези в Несебър и т.н. Също и статия на Иширков Ромънска Добруджа (Доброджа?) (в 2 части) във вестник Български Преглед, от края на 19. век.
Румънска Добруджа. Географски очерк. // Български преглед кн. 3. 1898. с. 69 – 92.
Румънска Добруджа. Географски очерк. // Български преглед кн. 4. 1898. с. 71 – 99.
Това че гърците повече не са автохтонни в Добруджа няма никакво значение или релевантност. Те са най-старото добруджанско население, няма значение дали с продължителност или не.
Нямате никакво историческо или друго право към така наречената Егейска Македония. Това важи и за "македонците" които са българи и за сърбите. Не разбирам защо някои гърци предпочитам Сърбия пред България или България пред Албания. Сърбите винаги са предпочитали приятелството на "македонците" пред онова с гърците (винаги, тоест откакто го има този етнос "македонци", различен от българския, етнос който би трябвало да се нарече пеонци). Общоизвестно е че Сърбия има претенции към "Егейската Македония" и само албанският натиск и, може би, българският ги спират да тръгнат на война с Гърция. Не знам дали НАТО щеше да защити Гърция, ако се има предвид че НАТО не защитава Гърция и Кипър от Турция: говоря за окупацията на Кипър от страна членка на НАТО - уж отбранителна военна организация и за турските военни самолети които постоянно нарушават гръцкото въздушно пространство.
А защо гърците предпочитат България пред Албания също е необяснимо когато се има предвид териториалните претенции на Бг. спрямо Гърция и немалкото славяноговорящо малцинство в "Егейска Македония". В Гърция няма малцинствени сепаратисти албанци: има само албанци православни - арванити - които са с гръцко етническо/национално самоопределение и почти не говорят албански повече.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки